REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

polévky


Bavlněná polévka

Nastrouhaná kořenová zelenina orestovaná na másle, zalitá vývarem a uvařená doměkka, pak do polévky za neustálého míchání vlité těstíčko ze sladké smetany, polohrubé mouky a špetky muškátového květu, vše ještě chvilku povařené.

Beskydská fazolová polévka

Pokrájené fazolky povařené ve vývaru spolu s brambory.

Bílá rybí polévka

Staročeská rybí polévka z jakékoliv bílé ryby, například z cejnů, plotic, perlínů atd., také kořenové zeleniny, pórku, másla, hladké mouky a koření.

Bílá valašská kyselica

Recept z Valašska na polévku z hladké mouky, mléka, zelí a brambor.

Bílá zelnice

Jednoduchá polévka z receptů našich babiček.

Bořetínská polévka

Vývar z brambor a koření ochucený mlékem a zahuštěný jíškou, servírovaný s vložkou natvrdo uvařených a na kostičky nakrájených vajíček.

Bramboračka

Vydatná polévka je přesně to, co v podzimním sychravém počasí spolehlivě zahřeje. Mezi takové patří pořádná bramboračka plná kořenové zeleniny a hub, které jí společně s česnekem, kmínem a majoránkou dodají pořádné grády. Nezapomínejte, že s výběrem surovin mohou pomoci také značky kvality potravin, které může mít dokonce i zelenina. Jedná se např. o Regionální potravinu, Klasu nebo BIO. Když budete vařit z těch nejkvalitnějších výrobků, o to více bude váš pokrm výživnější a jeho chuť intenzivnější, což jistě od polévky očekáváte.

Bramboračka z Vysočiny

Recept z Matějova (Vysočina, Horácko).

Bratříčková polévka z Hané

Krajová polévky z luštěnin, hladké mouky, sádla a kořenové zeleniny.

Brčálka z Rokycan

Jarní polévka s bylinkami.

Budějická praženka

Z receptů našich babiček, polévka z hrubé mouky a kyselé smetany.

Cacarka

Polévka z trhaných krupek, zelí, brambor, mléka a dalších ingrediencí.

Cácorka z jižních Čech

Krajová polévka z kysaného zelí, smetany a cibule, servírovaná se šťouchanými brambory.

Cibulová polévka zapečená

Silvestrovská polévka podle receptu z minulého století.

Couračka

Polévka ze zelí a brambor zjemněná smetanou.

Česká “Veverka”

Hutná polévka z hovězí špičky, vepřového srdce, jater, uzeného masa – bůčku a zeleniny.

Česnečka s bramborami

Polévka z brambor, česneku, sádla, kmínu, vody a majoránky, podávaná s kostičkami opečeného chleba.

Čočovinka z Dolní Bečvy

Recept na krajovou polévku našich babiček.

Děvínská štědrovečerní polévka

Jedna z variant štědrovečerní polévky z receptů našich babiček.

Domikát z Valašska

Krajová polévka z Valašska na polévku připravenou z brynzy a dalších ingrediencí.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy