REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

přesnídávkové (zvláštní)

Bramboračka

Vydatná polévka je přesně to, co v podzimním sychravém počasí spolehlivě zahřeje. Mezi takové patří pořádná bramboračka plná kořenové zeleniny a hub, které jí společně s česnekem, kmínem a majoránkou dodají pořádné grády. Nezapomínejte, že s výběrem surovin mohou pomoci také značky kvality potravin, které může mít dokonce i zelenina. Jedná se např. o Regionální potravinu, Klasu nebo BIO. Když budete vařit z těch nejkvalitnějších výrobků, o to více bude váš pokrm výživnější a jeho chuť intenzivnější, což jistě od polévky očekáváte.

Cibulová polévka zapečená

Silvestrovská polévka podle receptu z minulého století.

Česká “Veverka”

Hutná polévka z hovězí špičky, vepřového srdce, jater, uzeného masa – bůčku a zeleniny.

Dršťková polévka

Klasická staročeská dršťková polévka i jednodušší z polotovaru.

Dršťková polévka našich babiček

Hustá polévka z povařených drštěk, kořenové zeleniny, hovězího vývaru, cibule, česneku a koření.

Hábová polévka z Hané

Polévka z Hané a Prostějovska připravená z hub, zelí, jáhel a sádla.

Hrachová polévka s kysaným zelím

Připravte si hutnou hrachovku se zelím a uzeným podle receptu ze staročeské kuchyně. Téměř zapomenutý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

Chlebová polévka s klobásou

Hutná polévka z lidové kuchyně.

Chlebová polévka se špekáčky

Polévka připravená ze staršího chleba, cibule, špekáčků, vejce a koření.

Jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky

Polévka ke snídani, obědu, svačině i večeři? Proč by ne, pokud máte chuť. Náš jarní zeleninový vývar je navíc velmi výživný, proto představuje jedno z nejlepších jídel, která si můžete dopřát. My jsme ho ještě obohatili velmi pestrou škálou zeleniny od kořenové přes květák a pórek až po hrášek. Místo nudliček v něm naberete lžičkou kudlásky, malé nočky z mouky, vejce, soli, pepře, muškátového oříšku a petržele.

Kapustnice z Podolince

Polévka z kyselého zelí s houbami, švestkami a klobáskou.

Kapustnice záhorská

Polévka z kyselého zelí se švestkami, houbami, jablky a klobásou.

Krkonošské kyselo IV.

Z Krkonoš pochází mnoho skvělých receptů. Známe jsou třeba krkonošské sejkory, ale také recept na krkonošského houbového kubu, kterému říkají také houbanec nebo hubník, anebo muziku, což je kompot ze sušeného ovoce. Zde máme recept na krkonošské kyselo, které vám jistě zachutná, pokud dodržíte přesný postup přípravy.

Kyselica

Z kysaného zelí, smetany, červených fazolí, brambor…..

Moravská zelňačka

Zelňačka z vývaru z uzeného kolena, zelí, brambor, hub, zakysané smetany a dalších ingrediencí.

Perkenice

Oblíbená polévka, dnes již zesnulého herce, Vladimíra Menšíka. Recept vyšel v časopise “Květy” v 80 letech, kdy v původním receptu se suroviny vařily ve vodě, my ale použili vývar z vepřových kostí.

Plátenická zelňačka s houbami

Polévka připravené z čerstvých hub, hlávkového zelí, masoxu, cibule, mléka a dalších ingrediencí.

Polévka pivní se žloutky

Polévka z piva zahuštěného žloutky, dochucená cukrem a máslem.

Posázavské kyselo

Hutná polévka připravená z uvařených brambor, bramborového vývaru, kelímku kysané smetany, vajec …

Rumfordská polévka

Původní recept pochází 18 století a má do dnešní podoby řadu obměn. Polévku už jedli Napoleonovi vojáci. Tento recept vymyslel hrabě B. Rumford (vlastním jménem B. Thornsen), který začal experimentovat s hustými polévkami, aby zasytil armádu a lid před hladomorem který, díky tehdejší neúrodě, hrozil v Bavorsku. Brzy si získala popularitu v celé Evropě a Benjamin Thornsen si za ní vysloužil titul hrabě Rumford. Panstvo ji začalo vařit zdarma pro chudé a žebráky. Dnes je i na jídelničku moderních charitativních organizací. O ,,rumfordské polévce” se zmiňuje i Božena Němcová v knize V zámku a podzámčí.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy