REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

přesnídávkové (zvláštní)

Cibulová polévka zapečená

Silvestrovská polévka podle receptu z minulého století.

Česká “Veverka”

Hutná polévka z hovězí špičky, vepřového srdce, jater, uzeného masa – bůčku a zeleniny.

Dršťková polévka

Klasická staročeská dršťková polévka i jednodušší z polotovaru.

Dršťková polévka našich babiček

Hustá polévka z povařených drštěk, kořenové zeleniny, hovězího vývaru, cibule, česneku a koření.

Hábová polévka z Hané

Polévka z Hané a Prostějovska připravená z hub, zelí, jáhel a sádla.

Hrachová polévka s kysaným zelím

Připravte si hutnou hrachovku se zelím a uzeným podle receptu ze staročeské kuchyně. Téměř zapomenutý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

Chlebová polévka s klobásou

Hutná polévka z lidové kuchyně.

Chlebová polévka se špekáčky

Polévka připravená ze staršího chleba, cibule, špekáčků, vejce a koření.

Kapustnice z Podolince

Polévka z kyselého zelí s houbami, švestkami a klobáskou.

Kapustnice záhorská

Polévka z kyselého zelí se švestkami, houbami, jablky a klobásou.

Kyselica

Z kysaného zelí, smetany, červených fazolí, brambor…..

Moravská zelňačka

Zelňačka z vývaru z uzeného kolena, zelí, brambor, hub, zakysané smetany a dalších ingrediencí.

Plátenická zelňačka s houbami

Polévka připravené z čerstvých hub, hlávkového zelí, masoxu, cibule, mléka a dalších ingrediencí.

Polévka pivní se žloutky

Polévka z piva zahuštěného žloutky, dochucená cukrem a máslem.

Posázavské kyselo

Hutná polévka připravená z uvařených brambor, bramborového vývaru, kelímku kysané smetany, vajec …

Rumfordská polévka

Původní recept pochází 18 století a má do dnešní podoby řadu obměn. Polévku už jedli Napoleonovi vojáci. Tento recept vymyslel hrabě B. Rumford (vlastním jménem B. Thornsen), který začal experimentovat s hustými polévkami, aby zasytil armádu a lid před hladomorem který, díky tehdejší neúrodě, hrozil v Bavorsku. Brzy si získala popularitu v celé Evropě a Benjamin Thornsen si za ní vysloužil titul hrabě Rumford. Panstvo ji začalo vařit zdarma pro chudé a žebráky. Dnes je i na jídelničku moderních charitativních organizací. O ,,rumfordské polévce” se zmiňuje i Božena Němcová v knize V zámku a podzámčí.

Selská čočková polévka

Příprava hutné čočkové polévky podle sterého staročeského receptu. Polévka je zahuštěná jíškou, hodně zasytí, proto ji podáváme nejčastěji jako samostatný chod, spolu s pečivem.

Selská chlebová polévka

Polévka připravené ze staršího chleba nakrájeného na kostičky, orestovaného společně s kořenovou zeleninou, cibulí a česnekem, zasypaného mletou sladkou paprikou, zalitého vodou a rozvařeného, do polévky nakonec přidána rozkvedlaná vejce, servírovaná ozdobená petrželkou.

Slovácká kyselica

V Čechách je oblíbená zelňačka, na Moravě kyselica. Zelňačka má červenou barvu po přidání červené papriky, kyselica je bílá, paprika se nepřidává. Rozdíl je i mezi valaškou a slováckou kyselicí, ve slovácké nesmí chybět fazole. Je i mnoho regionálních obdob této skvělé polévky, která se podává také jako vánoční polévka.

Staročeská kapustová polévka

Podle tohoto tradičního receptu uvařená kapustová polévka skvěle zahřeje v mrazivých dnech i dnes. Recept nám poslal Dalibor M.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy