REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dršťková polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasická staročeská dršťková polévka i jednodušší z polotovaru.


Ingredience:
800 gdrštěk
100 gtuku
100 ghladké mouky
200 gkořenové zeleniny
2-3 ksstroužky česneku
4 lvody
mletá červená paprika
drcený kmín
majoránka
pepř
sůl

Postup:

1. Nejprve dršťky promneme v soli, oškrábeme silnou lžicí,několikrát je spaříme vřelou vodou
2. Potom je krátce povaříme, vodu slijeme, dáme novou, osolíme ji a dršťky vaříme do měkka
3. Vaříme cca 3 hodiny.
4. Měkké dršťky pokrájíme na nudličky
5. Na části tuku osmažíme kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do polévky
6. Polévku zahustíme jíškou, do které jsme zamíchali sladkou papriku
7. Hned zalijeme studenou vodou a vložíme do polévky
8. Přidáme pepř, kmín, majoránku, prolisované stroužky česneku, popřípadě zázvor a petrželku
9. Vaříme za stálého míchání cca 30 minut, aby se jíška dobře provařila.

Doporučení:

Vaříme-li dršťky ze zmraženého polotovaru, stačí, když je dovaříme do měkka, což trvá cca 15 minut. Místo vody můžeme použít i hovězí vývar, polévka pak bude vydatnější a hlavně se vám bude ke konci vaření lépe dochucovat.

Tip na videonávod:

Poznámka:

Dršťková polévka z polotovaru: 1. Jíšku promícháme se sladkou paprikou, zalijeme 1 litrem vody a vaříme.2. Přidáme pokrájené dršťky a vaříme tak dlouho, dokud nejsou měkké, asi tak 15 minut.3. Přidáme zeleninu a po 10-15 minutách okořeníme podle chuti. Jíška: Na rozpálený tuk nasypeme 2 lžíce hladké mouky a mícháme dozlatova. Místo rostlinného oleje doporučujeme rostlinné tuky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy