REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dršťková polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasická staročeská dršťková polévka i jednodušší z polotovaru.


Ingredience:
800 gdrštěk
100 gtuku
100 ghladké mouky
200 gkořenové zeleniny
2-3 ksstroužky česneku
4 lvody
mletá červená paprika
drcený kmín
majoránka
pepř
sůl

Postup:

1. Nejprve dršťky promneme v soli, oškrábeme silnou lžicí,několikrát je spaříme vřelou vodou
2. Potom je krátce povaříme, vodu slijeme, dáme novou, osolíme ji a dršťky vaříme do měkka
3. Vaříme cca 3 hodiny.
4. Měkké dršťky pokrájíme na nudličky
5. Na části tuku osmažíme kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do polévky
6. Polévku zahustíme jíškou, do které jsme zamíchali sladkou papriku
7. Hned zalijeme studenou vodou a vložíme do polévky
8. Přidáme pepř, kmín, majoránku, prolisované stroužky česneku, popřípadě zázvor a petrželku
9. Vaříme za stálého míchání cca 30 minut, aby se jíška dobře provařila.

Doporučení:

Vaříme-li dršťky ze zmraženého polotovaru, stačí, když je dovaříme do měkka, což trvá cca 15 minut. Místo vody můžeme použít i hovězí vývar, polévka pak bude vydatnější a hlavně se vám bude ke konci vaření lépe dochucovat.

Tip na videonávod:

Poznámka:

Dršťková polévka z polotovaru: 1. Jíšku promícháme se sladkou paprikou, zalijeme 1 litrem vody a vaříme.2. Přidáme pokrájené dršťky a vaříme tak dlouho, dokud nejsou měkké, asi tak 15 minut.3. Přidáme zeleninu a po 10-15 minutách okořeníme podle chuti. Jíška: Na rozpálený tuk nasypeme 2 lžíce hladké mouky a mícháme dozlatova. Místo rostlinného oleje doporučujeme rostlinné tuky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Barevné podzimní menu doplňte o sklenku skvělého vína

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zelená se pomalu mění na žlutou, červenou až po odstíny hnědé. Tato exploze barev kouzlí romantickým duším úsměv na tváři. Ale ani později nemusí být dny šedivé. Připravte si paletu barev na talíři a z podzimní sklizně si nachystejte lahodné pokrmy, které vám rozzáří den. Kaštanový krém doplňte oranžovou dýní, posilněte se pořádným kouskem masa s omáčkou z česneku, dejte si vydatný oběd s přílohou, která vám vyrostla na zahrádce, a na závěr si užijte sladkou tečku ze sklizených hruštiček. Oslňte svou rodinu nebo kamarády perfektním menu. Blýskněte se i dokonalým propojením jednotlivých pokrmů s vhodně zvolenými víny. Máme pro vás tipy na snoubení všech chutí.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy