REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dršťková polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasická staročeská dršťková polévka i jednodušší z polotovaru.


Ingredience:
800 gdrštěk
100 gtuku
100 ghladké mouky
200 gkořenové zeleniny
2-3 ksstroužky česneku
4 lvody
mletá červená paprika
drcený kmín
majoránka
pepř
sůl

Postup:

1. Nejprve dršťky promneme v soli, oškrábeme silnou lžicí,několikrát je spaříme vřelou vodou
2. Potom je krátce povaříme, vodu slijeme, dáme novou, osolíme ji a dršťky vaříme do měkka
3. Vaříme cca 3 hodiny.
4. Měkké dršťky pokrájíme na nudličky
5. Na části tuku osmažíme kořenovou zeleninu a s nakrájenými dršťkami dáme do polévky
6. Polévku zahustíme jíškou, do které jsme zamíchali sladkou papriku
7. Hned zalijeme studenou vodou a vložíme do polévky
8. Přidáme pepř, kmín, majoránku, prolisované stroužky česneku, popřípadě zázvor a petrželku
9. Vaříme za stálého míchání cca 30 minut, aby se jíška dobře provařila.

Doporučení:

Vaříme-li dršťky ze zmraženého polotovaru, stačí, když je dovaříme do měkka, což trvá cca 15 minut. Místo vody můžeme použít i hovězí vývar, polévka pak bude vydatnější a hlavně se vám bude ke konci vaření lépe dochucovat.

Tip na videonávod:

Poznámka:

Dršťková polévka z polotovaru: 1. Jíšku promícháme se sladkou paprikou, zalijeme 1 litrem vody a vaříme.2. Přidáme pokrájené dršťky a vaříme tak dlouho, dokud nejsou měkké, asi tak 15 minut.3. Přidáme zeleninu a po 10-15 minutách okořeníme podle chuti. Jíška: Na rozpálený tuk nasypeme 2 lžíce hladké mouky a mícháme dozlatova. Místo rostlinného oleje doporučujeme rostlinné tuky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy