Z Krkonoš pochází mnoho skvělých receptů. Známe jsou třeba krkonošské sejkory, ale také recept na krkonošského houbového kubu, kterému říkají také houbanec nebo hubník, anebo muziku, což je kompot ze sušeného ovoce. Zde máme recept na krkonošské kyselo, které vám jistě zachutná, pokud dodržíte přesný postup přípravy.
Ingredience:
500 g | brambor |
200 g | chlebového kvásku |
50 g | másla |
600 ml | vody |
100 ml | smetany ke šlehání |
1 hrst | sušených hub |
4 ks | vejce |
1 ks | cibule |
pažitka | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát.
- Uvařte brambory, nechte je vystydnout a poté je nakrájejte na kousky.
- Ke kvásku přidejte sůl, kmín a houby a vše vařte, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi poté přidejte vodu.
- Nakrájejte cibulku, osmažte ji dozlatova a přidejte vejce. Vejce připravte míchaná, lehce syrová.
- Poté vejce vmíchejte do směsi s houbami.
- Přidejte brambory, na talíři polévku posypte čerstvou pažitkou a nezapomeňte ji opepřit.
Kam pro tuzemské brambory? Označení Klasa si vysloužily Brambory z Vysočiny (EURO AGRAS, s.r.o.) a Brambory konzumní rané (Blanická s.r.o.).
Poznámka:Recept k článku: Kouzla a čáry s podzimními surovinami z našeho kraje