REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kouzla a čáry s podzimními surovinami z našeho kraje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Naše zářijové recepty snoubí osvědčené, tradiční postupy i svěží kombinace a obsahují ty nejkvalitnější ingredience. Víc než kdy jindy jsme využili tuzemské úrody, která je na podzim plná vitaminů a chuti.


S nadcházejícím podzimem dozrává spousta lokálního ovoce, zeleniny a plodů, které jsou typické pro náš kraj. Ale protože je jich všude plno a jsou snadno k sehnání, občas na jejich úžasné vlastnosti zapomínáme. Jablka, hrušky nebo zelí patří k surovinám, které mají spoustu vitaminů, minerálů a látek, jež tělu vysloveně svědčí. Velmi zajímavými ingrediencemi jsou v září i švestky, bezinky nebo dýně. Vyplatí se také vyrazit na houby, které po několika vydatnějších deštích rostou, nebo na sběr ořechů. Ořechy jsou vynikající surovinou, kterou využijete při přípravě sladkých i slaných snídaní, salátů, při pečení i na nějaké to chroupání, když nás honí mlsná.

Ořechy jsme doplnili hruškami, které díky vysokému podílu vody čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Mají samozřejmě daleko víc skvělých schopností. Odvar z hrušek pomáhá při zvýšené teplotě nebo zimnici. Jablka jsou, jak všichni víme, plná vitaminu C, vlákniny a dalších pro tělo nezbytných látek. Možná vás ale překvapí, že obsahují jen malé množství cukru a kalorií a mj. zpomalují proces stárnutí. Pozitivně působí také na funkci ledvin a svalů. Kysané zelí, které je doslova vitaminovou bombou, zase napomáhá správnému trávení. Sáhli jsme i po červené řepě, jež například zvyšuje imunitu, vyživuje nervy a působí pozitivně na nervový systém. Využili jsme také zásoby sušených hub a přidali pár čerstvě nasbíraných. Co se týče obsahu energie, je u hub velmi nízký. Houby jsou složené víceméně jen z vody a vlákniny.

 

 

Naše menu z lokálních surovin

Posnídali jsme hruškový koláč s tvarohem a vlašskými ořechy a „zužitkovali“ jsme tak plody, které jsme našli na zahradě. K obědu jsme upravili čerstvé houby z lesa i loňskou zásobu. Sušenými kusy jsme ochutili Krkonošské kyselo, z těch čerstvých jsme vykouzlili výbornou houbovou omáčku, kterou jsme podávali s těstovinami. Odpoledne jsme dostali chuť na maso, ale zároveň jsme chtěli zpracovat ranou podzimní úrodu! Kvalitní klobásky jsme proto zapekli s bílým kysaným zelím, jablky a jablečným moštem, Klobáskami jsme ozdobili i ovesné vločky, které jsme připravili trochu netradičně naslano. K večeři jsme si udělali lehký salát s červenou řepou, modrým sýrem a jablky. Dobrou chuť!

 

Recepty z podzimních surovin (jednotlivé recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo foto!):

  • Hruškový koláč – Máme pocit, že hrušky jsou lehce opomíjené ovoce, přestože jsou stejně jako jablka dobré, sladké, zkrátka jako med. Také jsou „letní“ a „zimní“, také obsahují spoustu vitaminů a minerálů, také je seženete za pár korun a také s jejich přispěním upečete koláč, kterým všem vyrazíte dech. A co teprve když jim ještě prozradíte, že hrušky díky vysokému podílu vody čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Mají ale samozřejmě daleko víc skvělých schopností. Odvar z hrušek se odpradávna podával při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí. Hruškových koláč s tvarohem a vlašskými ořechy můžete odteď podávat při každé slavnostnější příležitosti nebo prostě jen tak.

 

  • Krkonošské kyselo – Krkonoše mají hned několik privilegií! Tak zaprvé, jsou to naše nejvyšší hory. Zadruhé, vládne jim Krakonoš, duch hor, který je chrání před chamtivými hledači pokladů, pytláky a dalšími nenechavci. Zatřetí – což nás baví nejvíc – mají i své recepty, třeba na krkonošské sejkory, krkonošského houbového kubu, kterému říkají houbanec nebo hubník, anebo muziku, což je kompot ze sušeného ovoce. My jsme se pustili do krkonošského kysela, na které jsme dostali neuvěřitelnou chuť. Kubo, Anče, hajnej, tomu by neodolal ani samotnej Trautenberk!

 

  • Těstoviny s houbovou omáčkou – S těstovinami jde všechno snadno a rychle! Snadno se připravují, jsou rychle hotové, sluší jim jednoduchá úprava a také jejich výroba je dosti nenáročná. Vyrábějí se totiž jen z mouky a vody, popřípadě vajec. Mají nízký obsah tuku, nulový či minimální obsah cholesterolu a nízkou hodnotu glykemického indexu. A chutnají jednoduše skvěle téměř s čímkoliv. My jsme tentokrát – vlastně jako obvykle – sáhli po čerstvých, lokálních surovinách a vydali jsme se posbírat pár hub. Ty společně se zakysanou smetanou, pažitkou a majoránkou na talíři vykouzlily pořádnou parádu!

 

  • Pečené zelí s klobáskou a jablkem – Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejdostupnějších potravin. To samé platí i o jablcích, která nám možná připadají trochu všední, protože jich u nás každoročně sklidíme přibližně 230 000 tun! Obě tyto ingredience však obsahují velké množství vitaminů B, C, E a další důležité živiny. Dohromady navíc chutnají opravdu skvěle, takže směle s nimi do pekáče a zázraky se dějí.

 

  • Ovesné vločky naslano – Ovesné vločky si asi nejčastěji dáváme ráno, když máme chuť na sladkou, ale zároveň zdravou snídani. Müsli s vločkami nebo ovesné kaše jsou po ránu skvělým zdrojem energie. Ovesné vločky totiž obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1, B6, E, železa a vápníku. Navíc výborně zasytí! I sebechutnější a sebezdravější snídaně se však jednoho dne přejí… anebo se ovesných vloček naopak nemůžete nabažit a rádi byste si je dali i k obědu nebo večeři? Zkuste vločky naslano, s brynzou a oblíbenou klobáskou!

 

  • Salát s červenou řepou, modrým sýrem a jablky – S nadcházejícím podzimem jsou saláty stále lehké a čerstvé, ale můžeme je obohatit o „podzimní suroviny“. Náš salát s baby špenátem jsme ozdobili dvěma jablíčky, červenou řepou, nivou a vlašskými ořechy. A suroviny jsme si opravdu vybrat uměli! Červená řepa je jedním z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny. Zvyšuje imunitu, reguluje hladinu cukru v krvi, vyživuje nervy a mimo jiné také působí pozitivně na nervový systém. Velmi zdravé jsou i vlašské ořechy, které jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin a obsahují i dostatek vlákniny a bílkovin.

 

O značce „Klasa“

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku na obalech více než 900 produktů od více než 200 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz.

 

O značce „Regionální potravina“

Již deset let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou vybírat z více než 500 produktů od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“

Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat. Další informace najdete na www.myjsmebio.cz.

 

O značce „Ekologická produkce“

„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

 

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“

Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

  • Zaručené tradiční speciality (ZTS)
  • Chráněné označení původu (CHOP)
  • Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

Zdroj: www.akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy