Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejdostupnějších potravin. To samé platí i o jablkách, která nám možná připadají trochu všední, protože jich u nás každoročně sklidíme přibližně 230 000 tun! Obě tyto ingredience však obsahují velké množství vitaminů B, C, E a další důležité živiny. Dohromady navíc chutnají opravdu skvěle, takže směle s nimi do pekáče a zázraky se dějí.
Ingredience:
500 g | sterilovaného bílého zelí |
3 ks | oblíbené klobásy (jedna pálivá, dvě nepálivé) |
2 ks | zelená jablka |
100 ml | jablečného moštu |
1 lžička | třtinového cukru |
1/2 lžičky | mletého kmínu |
čerstvě mletý pepř | |
slunečnicový olej | |
sůl |
Postup:
- Klobásy nakrájejte na tenká kolečka a nechte krátce orestovat na oleji.
- Připravte si směs zelí, nastrouhaných a oloupaných jablek, cukru, kmínu a moštu. Směs osolte a opepřete dle chuti.
- Do připravené směsi dejte klobásy a vše přemístěte do pekáče. V něm směs nechejte péct cca 40 minut na 180 stupňů.
- Podávejte s oblíbeným čerstvým chlebem.
V receptu jsme použili Bohemia mošt – jablečný (Bohemia Apple, družstvo). Doporučit můžeme i Moštík – 100% jablko od Eduarda Kozáka, Jablko čiré (Moštárna Louny ln s.r.o.) nebo Nebílovský mošt (LUKRENA a.s.). Všechny mají označení Klasa.
Poznámka:Recept k článku: Kouzla a čáry s podzimními surovinami z našeho kraje