REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

hlavní chod


Babiččin nákyp II.

Vrstvy uvařených nudlí proložené masem, sýrem, uzeninou a dalšími ingrediencemi, zapečené v troubě dozlatova.

Babiččin ovocný nudlák

Sladký pokrm z vařených nudlí, tvarohu a jahod, zapečený v troubě.

Babiččino prima hovězí

Kostky hovězího masa dušené na cibulovém základě se slaninou, světlým pivem a citronovou kůrou.

Babiččiny domácí šunkofleky

Doma připravené a pak uvařené šunkofleky, zapečené dozlatova s uzeným masem, cibulí a rozšlehanými vejci.

Bačovy brambory

Brambory se slaninouu a ovčím sýrem.

Bažant po staročesku s červeným zelí

Prošpikované porce bažanta pečené na cibulovém základě doměkka a podávané s dušeným červeným zelím.

Bejlík – husí (kachní) prsa na zázvoru a česneku

Bejlík je pojem z židovské kuchyně. Jde o husí nebo kachní prsa, která jsou ponechaná v páru, včetně spojující hrudní kosti a kůže. V obchodech ho najdeme pod názvem “motýlek”! Podle starých receptur se bejlík nejčastěji dusí nebo peče v troubě pod poklicí.

Beskydská omeleta

Omeleta z hub, uzeného masa, rozšlehaných vajíček a strouhaného sýra.

Beskydský závitek

Tento recept patří ke starým krajovým specialitám valašské a severomoravské kuchyně. Jedná se o plátky vepřové kýty pokladené mletým masem, obložené vejci, okurkou, paprikou a slaninou, upečené v troubě zamotané do tvaru závitků podlité vývarem.

Blatenská štika

Vykuchaná, z kůže stažená štika, upečená přelitá teplým máslem v ohnivzdorné misce, nakonec sypaná nastrouhaným sýrem a podlévaná smetanou.

Bramborová roláda

Bramborové těsto rozválené na vále, pokladené masovou směsí, zarolované do tvaru rolády, uvařené zamotané v utěrce doměkka, podávané nakrájené na plátky se zelím, nebo špenátem.

Bramborové knedlíky plněné masem

Jedna z variant na chutné bramborové knedlíky plněné vařeným nebo pečeným masem.

Bramborové knedlíky s uzeným

Uvařený, na kostičky nakrájený uzený bůček, naplněný do knedlíků z bramborového těsta.

Bramborové řízky

Z dopředu uvařených brambor vyrobené těstíčko, obalené v trojobalu ve tvaru placek a usmažené dozlatova. Recept z kuchařky vydané v roce 1892!

Bramborové slýžky (slejšky)

Šišky z vařených brambor, mouky a vajec, usmažené na sádle dozlatova, podávané posypané mletým mákem nebo skořicí smíchanou s cukrem.

Bramborové šišky se zelím a uzeným

Klasika ze staročeské kuchyně. Bramborové knedlíky z vařených brambor, krupice, hrubé mouky a vejce, uvařené ve vodě, servírované s kysaným zelím a osmaženou cibulí s uzeným masem.

Bramborové škubánky

Povařené rozmačkané brambory servírované na sladko s tvarohen nebo na slano k masu se zelným salátem nebo špenátem.

Bramborové škubánky s mákem II.

Bramborové noky smažené dozlatova, servírované sypané strouhaným sýrem, mletým mákem a moučkovým cukrem.

Bramborový guláš

Klasika české kuchyně, guláš z brambor, vývaru z kostí, slaniny a dalších ingrediencí, případně nastavený uzeninou nebo vařeným hovězím masem.

Bramborový guláš s uzeninou

Klasika české kuchyně, guláš z brambor doplněný o kolečka uzeniny.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy