REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bejlík – husí (kachní) prsa na zázvoru a česneku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bejlík je pojem z židovské kuchyně. Jde o husí nebo kachní prsa, která jsou ponechaná v páru, včetně spojující hrudní kosti a kůže. V obchodech ho najdeme pod názvem “motýlek”! Podle starých receptur se bejlík nejčastěji dusí nebo peče v troubě pod poklicí.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
2 kskachní nebo husí prsa, spojená, i s hrudní kostí a kůží, tzv. motýlek
4-6 ksstroužků česneku
1 ksvelké, nebo dvě menší cibule
1 kstak 3 cm dlouhého oddenku zázvoru
200 mlhusího, kachního, případně kuřecího vývaru
sůl

Postup:
  1. Z motýlků odstraníme kůži, 2 ks stroužky nakrájíme nadrobno, polovinu zázvoru oloupáme a nastrouháme, oloupanou cibuli přepůlíme a pak nakrájíme na tenké plátky
  2. Kůže vložíme do hrnce sádlem dolů, zasypeme cibulí, česnekem a zázvorem a necháme, na mírném zdroji tepla, 10 minut zvolna změknout, zvyšíme teplotu zdroje na středně a ještě dalších 5 minut, za občasného míchání, opékáme
  3. Podrtíme zbývající stroužky česneku i nastrouhaný zázvor se solí v hmoždíři a touto směsí potřeme povrch kuřecího masa
  4. Jakmile se cibule opeče dozlatova, kůže vyjmeme, vložíme obě prsa masem dolů a hrudní kostí nahoru, zprudka opékáme, až se česnek rozvoní
  5. Zalijeme vývarem do poloviny výšky masa, zaklopíme, vložíme do trouby vyhřáté nejprve na 180 °C, pečeme půl hodiny, pak snížíme teplotu v troubě na 150 °C a pečeme další půl hodiny
  6. Upečené maso zbavíme kostí, prsa rozkrájíme na plátky
  7.  Výpek rozmixujeme dohladka, podáváme jako omáčku.
Doporučení:

K bejlíku podáváme nejlépe vařené nebo opékané brambory a například červené zelí nebo brusinkovou marmeládu apod.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy