REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bejlík – husí (kachní) prsa na zázvoru a česneku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bejlík je pojem z židovské kuchyně. Jde o husí nebo kachní prsa, která jsou ponechaná v páru, včetně spojující hrudní kosti a kůže. V obchodech ho najdeme pod názvem “motýlek”! Podle starých receptur se bejlík nejčastěji dusí nebo peče v troubě pod poklicí.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
2 kskachní nebo husí prsa, spojená, i s hrudní kostí a kůží, tzv. motýlek
4-6 ksstroužků česneku
1 ksvelké, nebo dvě menší cibule
1 kstak 3 cm dlouhého oddenku zázvoru
200 mlhusího, kachního, případně kuřecího vývaru
sůl

Postup:
  1. Z motýlků odstraníme kůži, 2 ks stroužky nakrájíme nadrobno, polovinu zázvoru oloupáme a nastrouháme, oloupanou cibuli přepůlíme a pak nakrájíme na tenké plátky
  2. Kůže vložíme do hrnce sádlem dolů, zasypeme cibulí, česnekem a zázvorem a necháme, na mírném zdroji tepla, 10 minut zvolna změknout, zvyšíme teplotu zdroje na středně a ještě dalších 5 minut, za občasného míchání, opékáme
  3. Podrtíme zbývající stroužky česneku i nastrouhaný zázvor se solí v hmoždíři a touto směsí potřeme povrch kuřecího masa
  4. Jakmile se cibule opeče dozlatova, kůže vyjmeme, vložíme obě prsa masem dolů a hrudní kostí nahoru, zprudka opékáme, až se česnek rozvoní
  5. Zalijeme vývarem do poloviny výšky masa, zaklopíme, vložíme do trouby vyhřáté nejprve na 180 °C, pečeme půl hodiny, pak snížíme teplotu v troubě na 150 °C a pečeme další půl hodiny
  6. Upečené maso zbavíme kostí, prsa rozkrájíme na plátky
  7.  Výpek rozmixujeme dohladka, podáváme jako omáčku.
Doporučení:

K bejlíku podáváme nejlépe vařené nebo opékané brambory a například červené zelí nebo brusinkovou marmeládu apod.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy