REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bejlík – husí (kachní) prsa na zázvoru a česneku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bejlík je pojem z židovské kuchyně. Jde o husí nebo kachní prsa, která jsou ponechaná v páru, včetně spojující hrudní kosti a kůže. V obchodech ho najdeme pod názvem „motýlek“! Podle starých receptur se bejlík nejčastěji dusí nebo peče v troubě pod poklicí.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
2 kskachní nebo husí prsa, spojená, i s hrudní kostí a kůží, tzv. motýlek
4-6 ksstroužků česneku
1 ksvelké, nebo dvě menší cibule
1 kstak 3 cm dlouhého oddenku zázvoru
200 mlhusího, kachního, případně kuřecího vývaru
sůl

Postup:
  1. Z motýlků odstraníme kůži, 2 ks stroužky nakrájíme nadrobno, polovinu zázvoru oloupáme a nastrouháme, oloupanou cibuli přepůlíme a pak nakrájíme na tenké plátky
  2. Kůže vložíme do hrnce sádlem dolů, zasypeme cibulí, česnekem a zázvorem a necháme, na mírném zdroji tepla, 10 minut zvolna změknout, zvyšíme teplotu zdroje na středně a ještě dalších 5 minut, za občasného míchání, opékáme
  3. Podrtíme zbývající stroužky česneku i nastrouhaný zázvor se solí v hmoždíři a touto směsí potřeme povrch kuřecího masa
  4. Jakmile se cibule opeče dozlatova, kůže vyjmeme, vložíme obě prsa masem dolů a hrudní kostí nahoru, zprudka opékáme, až se česnek rozvoní
  5. Zalijeme vývarem do poloviny výšky masa, zaklopíme, vložíme do trouby vyhřáté nejprve na 180 °C, pečeme půl hodiny, pak snížíme teplotu v troubě na 150 °C a pečeme další půl hodiny
  6. Upečené maso zbavíme kostí, prsa rozkrájíme na plátky
  7.  Výpek rozmixujeme dohladka, podáváme jako omáčku.
Doporučení:

K bejlíku podáváme nejlépe vařené nebo opékané brambory a například červené zelí nebo brusinkovou marmeládu apod.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy