Tento recept patří ke starým krajovým specialitám valašské a severomoravské kuchyně. Jedná se o plátky vepřové kýty pokladené mletým masem, obložené vejci, okurkou, paprikou a slaninou, upečené v troubě zamotané do tvaru závitků podlité vývarem.
Ingredience:
4 ks | plátky vepřové kýty |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | vejce uvařená na tvrdo |
2 ks | sladkokyselé okurky |
1 ks | červené masité papriky |
200 g | mletého vepřového masa |
200 g | slaniny |
2 lžíce | hladké mouky |
0,5 l | vývaru z kostí |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem
2. Na každý plátek rozprostřeme mleté maso, poklademe půlku vejce, půlku okurky, kus papriky a špalíček slaniny, plátky zamotáme na koncích spíchneme párátky
3. Nakrájenou cibuli lehce osmahneme, přidáme závitky a krátce je opečeme z každé strany
4. Maso podlijeme vývarem a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C, během pečení závitky poléváme výpekem
5. Když je maso měkké, zaprášíme šťávu moukou, osolíme, opepříme
6. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a opečeme, omastek slijeme a opečené kostičky slaniny přidáme do omáčky jako vložku
7. Takto připravené závitky podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
Recept: Dalibor Marounek, foto: Dalibor Marounek a Naďa Indruchová