Doma připravené a pak uvařené šunkofleky, zapečené dozlatova s uzeným masem, cibulí a rozšlehanými vejci.
Ingredience:
350 g | vařeného uzeného masa |
30 g | sádla nebo oleje |
3 ks | vajec |
1 ks | středně velké cibule |
4 dl | mléka |
mletý pepř | |
tuk na vymazání pekáčku | |
strouhanka na vysypání pekáčku | |
voda | |
sůl | |
Na těsto: | |
300 g | hrubé mouky |
2 ks | vajec |
1 dl | voda |
mouka na pomoučení | |
sůl |
Postup:
1. V míse smícháme hrubou mouku, vejce, vodu, sůl a když se těsto začne spojovat, přeložíme ho na vál a ručně hněteme, dokud není vláčné, rozdělíme ho na 3 části a zbytek zabalíme do fólie, aby neoschnulo
2. Těsto postupně vyválíme na pomoučeném vále na velmi tenký plát, položíme ho na čistou utěrku, necháme oschnout, potom nakrájíme na širší nudle a dáme vařit do osolené vroucí vody doměkka (asi 10 minut), scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat
3. Vařené uzené maso nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli na jemné kostičky a obojí orestujeme na rozehřátém tuku, když se začne cibulka barvit dozlatova, odstavíme z tepla a přesypeme do mísy
4. Přidáme uvařené fleky, osolíme, opepříme, promícháme, přendáme do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 20 minut, když začnou zlátnou, zalijeme je rozšlehanými vejci v mléce se špetkou soli a dopečeme
5. Upečené fleky vyndáme z trouby, necháme 10 minut odpočinout, pak je ostrým nožem nakrájíme na porce, rozdělíme na talíře a doplníme kyselými okurkami.