Klasika ze staročeské kuchyně. Nasekané, podušené houby s nakrájeným uzeným masem, jako náplň klasických bramborových knedlíků.
Ingredience:
300 g | čerstvých hub (30 g sušených) |
300 g | uzeného masa |
50 g | slaniny |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
černý pepř | |
sádlo | |
kmín | |
sůl | |
Na bramborové těsto: | |
700 g | vařených brambor |
200 g | hrubé mouky |
2 lžíce | krupice |
1-2 ks | vejce |
sůl |
Postup:
- Uzené maso nakrájíme na drobné kousky.
- Houby nakrájíme na kousky, podusíme na sádle, ochutíme drceným česnekem, černým pepřem, drceným kmínem, solí, necháme vychladnout, pak promícháme s uzeným masem.
- Uvařené brambory prolisujeme, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, vypracujeme bramborové těsto.
- Těsto rozválíme na 1 cm plát, nakrájíme čtverce 5×5 cm na které přidáme lžíci uzeného masa s houbami, přeložíme a rukama vytvarujeme kulaté knedlíky.
- Knedlíky vložíme do vroucí vody, vaříme 10-12 minut.
- V mezičase na sádle osmažíme na sádle nakrájenou cibuli se slaninou do zlatova.
- Uvařené knedlíky na talíři přelijeme sádlem s cibulkou a slaninou a podáváme s dušeným kysaným zelím.
Recept na dušené zelí: Dušené kysané zelí
Poznámka:Text i foto: D. Marounek