REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

smažená

Bramboráčky na sádle, čerstvé křenové zelí, smažená cibulka

Jaké plodiny a druhy zeleniny se vám vybaví jako první, když se řekne podzim? Nejspíš budou ve vašem výběru brambory, zelí a cibule. Pro podzimní měsíce není snad typičtější zeleniny. Tak proč si z ní nepřipravit skvělý pokrm? Zeleninu, pro kterou si půjdete do obchodu, doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina.

Bramborové řízky

Z dopředu uvařených brambor vyrobené těstíčko, obalené v trojobalu ve tvaru placek a usmažené dozlatova. Recept z kuchařky vydané v roce 1892!

Bramborové slýžky (slejšky)

Šišky z vařených brambor, mouky a vajec, usmažené na sádle dozlatova, podávané posypané mletým mákem nebo skořicí smíchanou s cukrem.

Bramborové škubánky s mákem II.

Bramborové noky smažené dozlatova, servírované sypané strouhaným sýrem, mletým mákem a moučkovým cukrem.

Houbové šišky smažené

Podušené houby smíchané s jíškou, vypracované do tvaru šišek obalených v mouce, osolených vejcích a strouhance, usmažené dozlatova. Recept z krkonošské kuchyně.

Jehněčí řízky ze Ždiaru

Smažený řízek z jehněčí kýty.

Kapří hranolky

Vánoce bez kapra? To by nebylo ono. Záleží jen na vás, jakému způsobu přípravy dáváte přednost. Vůně smažených rybích hranolků je lákadlem hlavně pro toho, kdo si chce pochutnat na rybě bez kostí. Zamilují si je i děti, pro které je slovo „hranolky“ téměř magické.

Kapustové řízky

Uvařená, podušená kapusta, smíchaná s vejci a nastrouhanou houskou. Takto připravená směs obalená v trojobalu a usmažená dozlatova.

Karbanátky na paprice

Smažené karbanátky podušené ve vývaru z masoxu.

Kobzolový vánoční řízek

Opečené plátky vepřové kýty nebo kotlety obalené v bramborovém těstě a usmažené dozlatova.

Křimický řízek

Na pánvi zprudka opečené okořeněné plátky vepřového masa, ty pak obalené do směsi ze zelí, mouky, vajíček a česneku, usmažené pěkně dozlatova.

Květákové noky

Připravená směs z uvařeného a nadrobno nasekaného květáku, žemle, mouky a vejce, opečená v oleji ve tvaru noků. Recept ze Šumperska.

Loštický řízek

Staročeský recept na mleté vepřové řízky ochucené tvarůžkami, česnekem, pepřem a majoránkou, usmažené buď na sádle nebo v oleji, případně upečené v troubě.

Malínské plněné placičky

Placičky z mletého vepřového masa, cibule, vejce, veky, křenu a slaniny, plněné křenem, obalené v trojobalu a usmažené dozlatova.

Opečenky z hub

Další staročeský recept na využití čerstvých nebo mražených hub. Povařené, nastrouhané brambory promíchané s moukou a na cibulce osmahnutými, vychlazenými houbami, ze směsi vytvarované placičky, ty usmažené na sádle dozlatova.

Pavézky s paštikou

Plátky bílé veky potřené paštikou, namočené v mléce a obalené ve strouhance, usmažené dozlatova, servírované například s dušenou zeleninou.

Pivovarský řízek

Plátky vepřové kýty potřené prolisovaným česnekem, obalené v mouce a bramborovém těstě ochuceném pivem, usmažené dozlatova.

Plzeňský karšouch

Recept ze staročeské kuchyně, chutné placičky z mletého masa a syrových brambor, ochucené podobně jako bramborák. Karšouch podáváme se zeleninovým salátem, domácí čalamádou, či kysaným zelím.

Pražské řízky z mletého masa

Odleželý mletý, méně prorostlý vepřový bůček, zahuštěný nastrouhaným sýrem, obalený a usmažený ve tvaru placek nebo karbanátek.

Řízky po chebsku

Obalované vepřové maso plněné vaječnou směsí, osmažené dozlatova.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy