Staročeský recept na mleté vepřové řízky ochucené tvarůžkami, česnekem, pepřem a majoránkou, usmažené buď na sádle nebo v oleji, případně upečené v troubě.
Ingredience:
500 g | mletého vepřového masa (plecko, kýta ...) |
150-180 g | olomouckých tvarůžků |
4-5 ks | stroužků česneku |
1 ks | vejce |
2 hrsti | strouhanky |
majoránka | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
strouhanka na obalení, olej na smažení, (papír na pečení) |
Postup:
- Do pomletého masa zamícháme nastrouhané tvarůžky, se solí utřený česnek, vajíčko, trochu pepře, majoránky a mírně osolíme
- Zahustíme strouhankou, pak z masové směsi vypracujeme oválné placičky, které obalíme ve strouhance
- Smažíme v dobře rozpáleném slunečnicovým oleji, nebo sádle, jak to dělaly naše babičky.
Místo smažení v oleji můžeme mleté řízečky upéct dorůžova v troubě vyhřáté na 200 °C nejlépe na pečícím papíře, jen pokapané olejem.