Podušené houby smíchané s jíškou, vypracované do tvaru šišek obalených v mouce, osolených vejcích a strouhance, usmažené dozlatova. Recept z krkonošské kuchyně.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | čerstvých hub |
100 g | hladké mouky |
100 g | másla |
200 ml | mléka |
200 ml | zeleninového vývaru |
2 lžíce | sádla |
1 lžička | kmínu |
2 ks | vejce |
2 ks | prolisované stroužky česneku |
1 ks | nakrájené cibule |
špetka tymiánu | |
hladká mouka | |
strouhanka | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Na sádle osmahneme cibuli s prolisovaným česnekem
2. Přidáme houby, které orestujeme, dochutíme solí, kmínem a tymiánem, dusíme, dokud se neodpaří všechna voda
3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji vývarem a mlékem, uvaříme hustou kaši, kterou promícháme s vychladlými houbami
4. Z vychladlé směsi tvarujeme malé šištičky, které obalíme v hladké mouce, v osolených vejcích a strouhance
5. Na oleji je usmažíme dozlatova.
Takto připravené houbové šišky servírujeme například s bramborovou kaší.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.