Z dopředu uvařených brambor vyrobené těstíčko, obalené v trojobalu ve tvaru placek a usmažené dozlatova. Recept z kuchařky vydané v roce 1892!
Ingredience:
550 g | vařených oloupaných brambor |
1 lžička | sušené zelené petrželky |
3 ks | žloutky |
trochu soli | |
Na obalení: | |
2 ks | vejce |
přesátá strouhanka | |
hladká mouka | |
tuk na smažení |
Postup:
1. Oloupané studené brambory propasírujeme, spojíme žloutky, osolíme a dochutíme petrželkou, vypracujeme těsto
2. Z těsta vykrájíme 6 stejných dílů, z každého pak tvoříme mokrou rukou placky o velikosti řízků, asi na prst silné, obalíme je v mouce, v osolených, rozšlehaných vejcích a ve strouhance
3. Smažíme je v malém množství tuku, z obou stran, dozlatova.
Tyto řízky jsou velmi chutné, ale poměrně náročné na zpracování. Při obalování v mouce a ve strouhance si pomáháme lopatkou a smažíme je v malém množství tuku.
Poznámka:Takto připravené řízky podáváme se sladkokyselými okurkami.