Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

dušená

Babiččino prima hovězí

Kostky hovězího masa dušené na cibulovém základě se slaninou, světlým pivem a citronovou kůrou.

Bramborový guláš s houbami II.

Recept ze staročeské kuchyně na chutný bramborový guláš nastavený houbami. Naši předkové věděli jak houby chutně využít.

Bratislavské plecko

Stará dobrá klasika, vepřové maso servírované v krémové omáčce spolu se zeleninovou vložkou. Omáčka má jemnou pikantní chuť. Jsou 2 varianty tohoto pokrmu, buď se plecko nakrájí na plátky přes vlákno, nebo pokrájí na kostky. Vařená zelenina (mrkev, celer) se vkládá nastrouhaná na nudličky nebo na drobné kostičky.

Domažlické vepřové ragú

Podušené kostky vepřového plecka servírované s omáčkou obohacenou o hrášek, okurku a vejce.

Dudácký guláš

Typický vepřový guláš známý z jižních Čech.

Dušené brambory v kapustě

Chutný pokrm našich babiček ze staré kuchařky s původním textem, který připravíte v krátkém čase a poměrně levně.

Dušené jihočeské žebírko

Vepřová žebírka naplněná párky a okurkou, opečená na sádle a pak podušená doměkka.

Dušený králík se švestkami

V zapékací misce nebo pekáči podušený králík spolu se sušenými švestkami, slaninou, šípkovou omáčkou a dalšími ingrediencemi. Recept z Krkonoš.

Fazole se zelím a bůčkem

Opět jeden recept ze staročeské kuchyně, který stojí za vyzkoušení. Na sádle, cibuli a slanině podušené kostky bůčku, ke konci i spolu se zelím. Pokrm doplněný o den předem uvařených fazolí, dochucený česnekem a smetanou, servírovaný jen tak, nebo spolu s čerstvým chlebem.

Fořtovská roštěná

Plátky dušené roštěnky přelité krémovou omáčkou s vložkou rozpuštěné slaniny, žampiónů, zeleninového hrášku a okurek.

Hamburská vepřová kýta podle J. Runštuka

Jedná se o prošpikovanou vepřovou kýtu podušenou na zeleninovém základě, zalitou vodou, dochucenou kořením, octem a citronem, kýtu pak servírujeme nakrájenou na plátky, ozdobenou šunkou a okurkou, spolu se smetanovou omáčkou.

Haškův guláš

Na cibulovém základě podušené kousky hovězího a vepřového masa, ochucené kostkou masoxu, worcestreskou omáčkou, kečupem, pepřem a mletou paprikou.

Horácké uzené

Plátky uzeného masa podušené spolu se zelím a servírované nejlépe s chlupatým knedlíkem.

Horňácké skopové

Plátky skopového masa dušené na cibuli.

Houbová kaše z čerstvých hub

Ve starých kuchařkách najdete nepřeberné množství jednoduchých, a přitom velmi chutných, pokrmů, třeba jako tento na houbovou kaši.

Houbový guláš z Třebechovic

Recept na guláš z hub, původem z Třebechovic pod Orebem.

Husí perkelt

Husí maso a drůbky nakrájené na kostičky, zprudka opečené, pak podušené spolu s paprikou, rajčaty, cibulí a česnekem.

Husí prsa na zázvoru

Česnekem a zázvorem prošpikovaná husí prsa, podušená.

Jehněčí kolena na červeném víně

Zprudka opečená jehněčí kolínka, dušená ve větším množství vína doměkka.

Jihočeská hovězí pečeně

Pod poklicí v troubě podušený prošpikovaný špalíček hovězího zadního, servírovaný na plátky, podlitý šťávou z výpeku.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.