REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hamburská vepřová kýta podle J. Runštuka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedná se o prošpikovanou vepřovou kýtu podušenou na zeleninovém základě, zalitou vodou, dochucenou kořením, octem a citronem, kýtu pak servírujeme nakrájenou na plátky, ozdobenou šunkou a okurkou, spolu se smetanovou omáčkou.


Ingredience:
Rozpis na 5 porcí:
1 kgvepřové kýty
100 gšunky
75 gsterilovaných okurek bez nálevu
75 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
75 gtuku
50 gcibule
50 ghladké mouky
25 gslaniny bez kůže
25 ghořčice
25 gocta
15 gsůl
10 gcukru
3 gdivokého koření (bobkový list, nové koření, celý pepř a tymián)
1 kscitrónu
500 mlpitné vody
250 mlmléka
50 mlsmetany 12 %

Postup:
  1. Kýtu opláchneme pod sudenou tekoucí vodou, prošpikujeme ji polovinou výše uvedeného množství šunky a okurky
  2. Kořenovou zeleninu očistíme, cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky vložíme do hrnce s 1/3 dávky tuku a kostičkami slaniny, orestujeme, za stálého míchání
  3. Do připraveného základu vložíme prošpikované, osolené maso, okořeníme divokým kořením, zastříkneme octem, do hrnce přidáme důkladně kartáčkem očištěný sitron, vše mírně podlijeme vodou
  4. Dusíme zaklopené doměkka, během dušení maso několikrát obrátíme a dle potřeby doplníme teplou vodu
  5. Měkké maso vyjmeme z hrnce, šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze druhé třetiny tuku a mouky
  6. Základ omáčky ještě rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem a za občasného promíchání povaříme nejméně dalších 15 minut, během vařené do omáčky přidáme, po částech mléko a nakonec i smetanu
  7. Provařenou omáčku přecedíme přes hustý cedník a znovu krátce povaříme
  8. Všechnu šunky a okurky, co nám zbydou nakrájíme na nudličky, ty orestujeme nazbývajícím tuku
  9. Kýtu rozkrájíme na plátky, položíme na taléře, přelijeme omáčkou a ozdobíme nudličkami šunky a okurky.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Je libo hmyzí burger?

Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy