REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hamburská vepřová kýta podle J. Runštuka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedná se o prošpikovanou vepřovou kýtu podušenou na zeleninovém základě, zalitou vodou, dochucenou kořením, octem a citornem, kýtu pak servírujeme nakrájenou na plátky, ozdobenou šunkou a okurkou, spolu se smetanovou omáčkou.


Ingredience:
Rozpis na 5 porcí:
1 kgvepřové kýty
100 gšunky
75 gsterilovaných okurek bez nálevu
75 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
75 gtuku
50 gcibule
50 ghladké mouky
25 gslaniny bez kůže
25 ghořčice
25 gocta
15 gsůl
10 gcukru
3 gdivokého koření (bobkový list, nové koření, celý pepř a tymián)
1 kscitrónu
500 mlpitné vody
250 mlmléka
50 mlsmetany 12 %

Postup:
  1. Kýtu opláchneme pod sudenou tekoucí vodou, prošpikujeme ji polovinou výše uvedeného množství šunky a okurky
  2. Kořenovou zeleninu očistíme, cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky vložíme do hrnce s 1/3 dávky tuku a kostičkami slaniny, orestujeme, za stálého míchání
  3. Do připraveného základu vložíme prošpikované, osolené maso, okořeníme divokým kořením, zastříkneme octem, do hrnce přidáme důkladně kartáčkem očištěný sitron, vše mírně podlijeme vodou
  4. Dusíme zaklopené doměkka, během dušení maso několikrát obrátíme a dle potřeby doplníme teplou vodu
  5. Měkké maso vyjmeme z hrnce, šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze druhé třetiny tuku a mouky
  6. Základ omáčky ještě rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem a za občasného promíchání povaříme nejméně dalších 15 minut, během vařené do omáčky přidáme, po částech mléko a nakonec i smetanu
  7. Provařenou omáčku přecedíme přes hustý cedník a znovu krátce povaříme
  8. Všechnu šunky a okurky, co nám zbydou nakrájíme na nudličky, ty orestujeme nazbývajícím tuku
  9. Kýtu rozkrájíme na plátky, položíme na taléře, přelijeme omáčkou a ozdobíme nudličkami šunky a okurky.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy