REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hamburská vepřová kýta podle J. Runštuka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedná se o prošpikovanou vepřovou kýtu podušenou na zeleninovém základě, zalitou vodou, dochucenou kořením, octem a citronem, kýtu pak servírujeme nakrájenou na plátky, ozdobenou šunkou a okurkou, spolu se smetanovou omáčkou.


Ingredience:
Rozpis na 5 porcí:
1 kgvepřové kýty
100 gšunky
75 gsterilovaných okurek bez nálevu
75 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
75 gtuku
50 gcibule
50 ghladké mouky
25 gslaniny bez kůže
25 ghořčice
25 gocta
15 gsůl
10 gcukru
3 gdivokého koření (bobkový list, nové koření, celý pepř a tymián)
1 kscitrónu
500 mlpitné vody
250 mlmléka
50 mlsmetany 12 %

Postup:
  1. Kýtu opláchneme pod sudenou tekoucí vodou, prošpikujeme ji polovinou výše uvedeného množství šunky a okurky
  2. Kořenovou zeleninu očistíme, cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky vložíme do hrnce s 1/3 dávky tuku a kostičkami slaniny, orestujeme, za stálého míchání
  3. Do připraveného základu vložíme prošpikované, osolené maso, okořeníme divokým kořením, zastříkneme octem, do hrnce přidáme důkladně kartáčkem očištěný sitron, vše mírně podlijeme vodou
  4. Dusíme zaklopené doměkka, během dušení maso několikrát obrátíme a dle potřeby doplníme teplou vodu
  5. Měkké maso vyjmeme z hrnce, šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze druhé třetiny tuku a mouky
  6. Základ omáčky ještě rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem a za občasného promíchání povaříme nejméně dalších 15 minut, během vařené do omáčky přidáme, po částech mléko a nakonec i smetanu
  7. Provařenou omáčku přecedíme přes hustý cedník a znovu krátce povaříme
  8. Všechnu šunky a okurky, co nám zbydou nakrájíme na nudličky, ty orestujeme nazbývajícím tuku
  9. Kýtu rozkrájíme na plátky, položíme na taléře, přelijeme omáčkou a ozdobíme nudličkami šunky a okurky.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy