REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dušený králík se švestkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V zapékací misce nebo pekáči podušený králík spolu se sušenými švestkami, slaninou, šípkovou omáčkou a dalšími ingrediencemi. Recept z Krkonoš.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 ksmenší králík nebo 4 ks stehen z králíka
500 mlčerveného vína
200 gsušených švestek bez pecek
100 gslaniny nakrájené na plátky
2 lžícešípkové marmelády
2 lžícehladké mouky
2 lžíceocta
1 lžícecelého pepře
5 snítektymiánu
4 ksbobkové listy
1 ksvelké cibule
olej na smažení
sůl

Postup:

1. Očištěného králíka osolíme a rozdělíme na menší kousky, každý zabalíme do plátku slaniny a vložíme do misky
2. Balíčky zalijeme vínem a octem, přidáme švestky a koření a králíka necháme přes noc marinovat
3. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm králičí kosti, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji
4. Ve výpeku ze všech stran opečeme balíčky masa, pak je vyjmeme z pánve a vložíme do zapékací misky nebo pekáčku, přidáme k nim marinované švestky, podlijeme je polovinou marinády a vložíme do trouby
5. Pokrm pod pokličkou dusíme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 190 °C
6. Kosti a cibuli v pánvi zalijeme zbylou marinádou a necháme vařit, dokud se nevypaří téměř všechna tekutina, v této fázi do výpeku vmícháme zavařeninu
7. Vše zaprášíme moukou, rozředíme vodou a omáčku 15 minut povaříme, nakonec ji přecedíme na téměř měkkého králíka
8. Maso dopečeme doměkka.

Doporučení:

Takto připravené porce králíka podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy