V zapékací misce nebo pekáči podušený králík spolu se sušenými švestkami, slaninou, šípkovou omáčkou a dalšími ingrediencemi. Recept z Krkonoš.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 ks | menší králík nebo 4 ks stehen z králíka |
500 ml | červeného vína |
200 g | sušených švestek bez pecek |
100 g | slaniny nakrájené na plátky |
2 lžíce | šípkové marmelády |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | octa |
1 lžíce | celého pepře |
5 snítek | tymiánu |
4 ks | bobkové listy |
1 ks | velké cibule |
olej na smažení | |
sůl |
Postup:
1. Očištěného králíka osolíme a rozdělíme na menší kousky, každý zabalíme do plátku slaniny a vložíme do misky
2. Balíčky zalijeme vínem a octem, přidáme švestky a koření a králíka necháme přes noc marinovat
3. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm králičí kosti, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji
4. Ve výpeku ze všech stran opečeme balíčky masa, pak je vyjmeme z pánve a vložíme do zapékací misky nebo pekáčku, přidáme k nim marinované švestky, podlijeme je polovinou marinády a vložíme do trouby
5. Pokrm pod pokličkou dusíme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 190 °C
6. Kosti a cibuli v pánvi zalijeme zbylou marinádou a necháme vařit, dokud se nevypaří téměř všechna tekutina, v této fázi do výpeku vmícháme zavařeninu
7. Vše zaprášíme moukou, rozředíme vodou a omáčku 15 minut povaříme, nakonec ji přecedíme na téměř měkkého králíka
8. Maso dopečeme doměkka.
Takto připravené porce králíka podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.