REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dušený králík se švestkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V zapékací misce nebo pekáči podušený králík spolu se sušenými švestkami, slaninou, šípkovou omáčkou a dalšími ingrediencemi. Recept z Krkonoš.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 ksmenší králík nebo 4 ks stehen z králíka
500 mlčerveného vína
200 gsušených švestek bez pecek
100 gslaniny nakrájené na plátky
2 lžícešípkové marmelády
2 lžícehladké mouky
2 lžíceocta
1 lžícecelého pepře
5 snítektymiánu
4 ksbobkové listy
1 ksvelké cibule
olej na smažení
sůl

Postup:

1. Očištěného králíka osolíme a rozdělíme na menší kousky, každý zabalíme do plátku slaniny a vložíme do misky
2. Balíčky zalijeme vínem a octem, přidáme švestky a koření a králíka necháme přes noc marinovat
3. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm králičí kosti, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji
4. Ve výpeku ze všech stran opečeme balíčky masa, pak je vyjmeme z pánve a vložíme do zapékací misky nebo pekáčku, přidáme k nim marinované švestky, podlijeme je polovinou marinády a vložíme do trouby
5. Pokrm pod pokličkou dusíme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 190 °C
6. Kosti a cibuli v pánvi zalijeme zbylou marinádou a necháme vařit, dokud se nevypaří téměř všechna tekutina, v této fázi do výpeku vmícháme zavařeninu
7. Vše zaprášíme moukou, rozředíme vodou a omáčku 15 minut povaříme, nakonec ji přecedíme na téměř měkkého králíka
8. Maso dopečeme doměkka.

Doporučení:

Takto připravené porce králíka podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy