REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

dušená

Slepice po šumavsku

Skvělý recept na uvařenou slepici, podušenou v hrnci na másle, slanině a cibuli, zalitou vývarem, doplněnou o houby, servírovanou se smetanou omáčkou připravenou z vývaru po dušení.

Slezské kvaky

Krajový recept z vepřového nebo skopového masa, tuřínu a smetany.

Slezské kysličky

Recept ze Slezska na podušené brambory s kysanou smetanou a vejci.

Slezské smotky

Rozklepané tenké plátky vepřové kýty, svinuté do ruličky, stlačené na placky, orestované na sádle a dodušené v bujónu.

Slovácký guláš

Krajový guláš připravený z podušeného plecka nebo libovějšího bůčku, vepřových jater, leča a dalších ingrediencí.

Srdce po znojemsku

Ve vývaru z masoxu podušené, rozkrájené, hovězí srdce, servírované s omáčkou s vložkou nadrobno nakrájené sladkokyselé okurky.

Staročeské kotlety

Vepřové maso s jablky a česnekm.

Svíčková na smetaně III.

Jedna z variant přípravy oblíbeného českého jídla. Svíčková na smetaně se připravuje podle tradičních receptur z hovězí pečeně ze svíčkové, která byla od poloviny minulého století nahrazena hovězím zadním a to asi z ekonomických důvodů, nebo prostě proto, že pravé svíčkové bylo tehdy nedostatek. I v dnešní době je pravá svíčková luxusní, předražené maso a tak rozhodně nevadí, připravíme li ji z hovězího zadního nebo hovězí kýty, jen maso musíme péci déle.

Svíčková na smetaně IV.

Prošpikované maso podušené spolu s kořenovou zeleninou doměkka, podáváme se smetanovou omáčkou, zdobené šlehačkou, brusinkami a plátky citronu.

Svratecký guláš

Guláš z Brněnska připravený z podušeného vepřového masa, vepřových jater a nudliček paprik na cibulovém základě, ochucený česnekem, majoránkou a dalším kořením.

Španělský ptáček

Rozklepané hovězí zadní nebo hovězí roštěná, obložená plátky anglické slaniny, nožičkami tenkých párků, kousky vařených vajíček a proužky kyselých okurek, zamotaná do tvaru závitku, podušená doměkka. Závitky servírované přelité omáčkou vyrobenou ze šťávy z masa.

Telecí líčka na červeném víně

Kostky z telecích líček zprudka opečené a pak dušené spolu s orestovanou kořenovou zeleninou ve vývaru v zaklopeném hrnci v troubě. Recept podle Zdeňka Pohlreicha.

Valašské kúsky

Podušené nudličky vepřového masa doplněné o orestované žampiony, servírované v koprové omáčce připravené z výpeku, zakysané smetany, mléka, kopru a dalších ingrediencí.

Valtický řízek

Vepřové řízky přeložené na půl, plněné podušenými žampióny smíchanými s vajíčky a pak podušené, v troše vody, doměkka.

Vepřová krkovička po selsku

Opečené plátky vepřové krkovičky podušené ve vývaru ve vrstvách s cibulí, slaninou a bramborami. Recept z Třeboňska.

Vepřová žebírka v karotce

Zprudka opečená žebírka podušená s karotkou na cibulovém základě.

Vepřové maso na pivě s bramborem

Recept ze staré kuchařky z počátku 20. století v původním znění a jak udělat z původního pokrmu, který byl k obědu, vylepšenou obměnu k večeři.

Vepřové maso po staročesku

Doměkka podušená vepřová kýta servírovaná s omáčkou ze zakysané smetany, lesních hub, čerstvého kopru, hladké mouky a dalších ingrediencí.

Vepřové plecko dušené v mrkvi

Recept našich babiček na vskutku chutnou úpravu vepřového plecka. Plátky masa se servírují s hustou světlou omáčkou, která má specifickou chuť a voní po použitých surovinách.

Vepřové plecko pečené s červeným zelím a jablky

Výtečný recept staročeské kuchyně, stojí za vyzkoušení! Jedná se o kostky vepřového plecka předpečené v troubě, pak pečené spolu se zelím a jablky, nakonec dopečené doměkka podlité červeným vínem.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.