REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

dušená

Svíčková na smetaně IV.

Prošpikované maso podušené spolu s kořenovou zeleninou doměkka, podáváme se smetanovou omáčkou, zdobené šlehačkou, brusinkami a plátky citronu.

Svratecký guláš

Guláš z Brněnska připravený z podušeného vepřového masa, vepřových jater a nudliček paprik na cibulovém základě, ochucený česnekem, majoránkou a dalším kořením.

Španělský ptáček

Rozklepané hovězí zadní nebo hovězí roštěná, obložená plátky anglické slaniny, nožičkami tenkých párků, kousky vařených vajíček a proužky kyselých okurek, zamotaná do tvaru závitku, podušená doměkka. Závitky servírované přelité omáčkou vyrobenou ze šťávy z masa.

Telecí líčka na červeném víně

Kostky z telecích líček zprudka opečené a pak dušené spolu s orestovanou kořenovou zeleninou ve vývaru v zaklopeném hrnci v troubě. Recept podle Zdeňka Pohlreicha.

Valašské kúsky

Podušené nudličky vepřového masa doplněné o orestované žampiony, servírované v koprové omáčce připravené z výpeku, zakysané smetany, mléka, kopru a dalších ingrediencí.

Valtický řízek

Vepřové řízky přeložené na půl, plněné podušenými žampióny smíchanými s vajíčky a pak podušené, v troše vody, doměkka.

Vepřová krkovička po selsku

Opečené plátky vepřové krkovičky podušené ve vývaru ve vrstvách s cibulí, slaninou a bramborami. Recept z Třeboňska.

Vepřová žebírka v karotce

Zprudka opečená žebírka podušená s karotkou na cibulovém základě.

Vepřové maso po staročesku

Doměkka podušená vepřová kýta servírovaná s omáčkou ze zakysané smetany, lesních hub, čerstvého kopru, hladké mouky a dalších ingrediencí.

Vepřové plecko pečené s červeným zelím a jablky

Výtečný recept staročeské kuchyně, stojí za vyzkoušení! Jedná se o kostky vepřového plecka předpečené v troubě, pak pečené spolu se zelím a jablky, nakonec dopečené doměkka podlité červeným vínem.

Vepřové v zelí se smetanou

V hrnci spolu podušené nudličky zelí a vepřové ramínko.

Záhorácký závitek II.

Plátky vepřové kýty potřené česnekem, pokladené anglickou slaninou a kysaným zelím, zamotané do tvaru závitků, zprudka opečené, pak podušené, nakonec dopečené v troubě doměkka.

Zapečený zabíjačkový guláš

Guláš z vepřového masa, jater, ledvinek, srdce, sleziny i mozečku dušený na spoustě cibule. Okořeněný a pak zapečený v troubě.

Znojemská omáčka s hovězím masem

“Znojemská” je tradiční staročeský pokrm z prošpikovaného hovězího masa podušeného v celku ve vývaru spolu s dalšími ingrediencemi, servírovaného nakrájeného na plátky a hojně přelitého chutnou hnědou omáčkou s vložkou okurek.

Znojemská pečeně

V celku podušené, slaninou prošpikované, hovězí zadní, nakrájené na plátky a podávané hojně přelité omáčkou s vložkou slaniny a sladkokyselé okurky.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy