Stará dobrá klasika, vepřové maso servírované v krémové omáčce spolu se zeleninovou vložkou. Omáčka má jemnou pikantní chuť. Jsou 2 varianty tohoto pokrmu, buď se plecko nakrájí na plátky přes vlákno, nebo pokrájí na kostky. Vařená zelenina (mrkev, celer) se vkládá nastrouhaná na nudličky nebo na drobné kostičky.
Ingredience:
750 g | vepřového plecka |
150 g | cibule |
50 g | rajského protlaku |
40 g | sterilovaných okurek |
40 g | mrkve |
40 g | celeru |
40 g | hrášku |
2 dl | vývaru |
2 dl | mléka |
1 dl | smetany na vaření |
citronová šťáva | |
hladká mouka | |
celý kmín | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme kostky plecka, osolíme, okmínujeme, orestujeme ze všech stran. Podlijeme vývarem, aby maso bylo ponořené, přidáme rajský protlak, pod pokličkou dusíme do měkka.
- V mezičase mrkev a celer uvaříme doměkka, necháme vychladnout, nakrájíme na kostičky společně se sterilovanou okurkou.
- Když je maso měkké, necháme část šťávy vysmahnout, maso přendáme k jedné straně a šťávu zaprášíme moukou. Přilijeme mléko, přidáme nakrájenou zeleninu, okurku, sterilovaný hrášek, necháme krátce povařit.
- Na závěr omáčku zjemníme smetanou, ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Podáváme s houskovým knedlíkem, rýží, či těstovinami.
Poznámka:Text i foto: D.M.