REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

restovaná, opečená na pánvičce

Bačovy brambory

Brambory se slaninouu a ovčím sýrem.

Beskydská omeleta

Omeleta z hub, uzeného masa, rozšlehaných vajíček a strouhaného sýra.

Dudácký špalík

Plátky vepřové kýty nebo plecka naplněné uzeným vepřovým bůčkem, opečené zprudka na tuku. Recept z Rokycanska.

Frenštatské škračky

Na cibulovém základě orestovaná vepřová játra, promíchaná s vejci.

Hanácká roštěná

Orestované plátky masa z nízkého roštěnce, ozdobené opečenou klobásou s cibulí, slaninou a strouhaným křenem.

Houbové šišky

Recept podle Pavla Severýna z Kapí Hory z roku 1535.

Husarské kotlety

Na pánvičce na sádle opečené kotlety, podušené spolu s kořenovou zeleninou, zalité smetanou.

Kapr po novohradsku

Podkovy z kapra potřené česnekem, obalené v paprice a mouce, opečené na oleji.

Katův šleh

Rychlá minutka která kralovala v českých kuchyních a hospodách v minulém století. Orestované nudličky vepřové kýty podušené na pánvičce spolu s cibulí, kápiemi a feferonkami.

Kočičák

Bramborové placky plněné zelím a vařeným uzeným bůčkem.

Kočičí svatba

Staročeský pokrm z hrachu a krup. Podával se samotný, se zelím, ale můžeme ho také zvolit jako zajímavou přílohu ke klobáse, či pečenému masu.

Kotlety po bzenecku

Na pánvi na sádle opečené kotlety, servírované se zeleninovou směsí podušenou na pánvi ve výpeku po mase.

Krbál z vepřového masa

Na rozpáleném tuku opečené řízky z vepřové kýty potřené česnekem a chilli. Recept z Valašska.

Rožnovský minutkový guláš

Špalíčky svíčkové opečené na pánvi, chvíli povařené spolu s cibulí, česnekem, žampióny, sterilovanými fazolkami, kořením a karotkou.

Slezský bramborák

Krajový recept na bramboráky servírované s vařenou uzenou krkovičkou.

Staročeský pálenec

Naklíčený hrách opražený na sádle, omaštěný škvarkovým sádlem a dochucený utřeným česnekem, pepřem a solí.

Strážnický verbuňk

Krajová minutka připravená z vepřové kýty a dalších ingrediencí.

Strážnický verbuňk II.

Krajová minutka připravená z vepřového plecka, anglické slaniny, cibule, česneku, feferonky, kečupu, červeného vína, sádla a křenu.

Šormajzl ze Slovácka

Z receptáře našich babiček. Na sádle se škvarky orestovaná cibule, smíchaná s uvařenými fazolemi a kroupami.

Šterc

Jednoduchý pokrm ze Šumavy se podle tohoto staročeského rceptu připravuje jen z brambor a krupice. Krupice se někdy nahrazovala hrubou moukou. Šterc se těsně před podáním mastil máslem, nebo přelil osmaženou cibulkou opečenou na rpzpuštěné slanině.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy