Recept podle Pavla Severýna z Kapí Hory z roku 1535.
Ingredience:
500 g | hřibů, smržů nebo špiček |
140 g | hladké mouky |
80 g | másla |
2 ks | vejce |
1/4 l | sladké smetany |
petrželka nebo šalvěj | |
mletý pepř | |
šafrán | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Z čistě opraných a nadrobno rozsekaných a podušených hub, mouky a vajec připravíme těsto
2. Těsto osolíme, přidáme zelenou petrželku nebo šalvěj a pepř
3. Z těsta děláme šišky o velikosti menších karbanátků a opékáme je na másle
4. Hotové šišky polijeme bílou omáčkou, kterou připravíme ze světlé jíšky, másla a mouky a rozředíme sladkou smetanou nebo mlékem, ožlutíme šafránem a osolíme.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.