REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vařená

Barevné knedlíky s uzeným a kysaným zelím

Z bramborového těsta ochuceného bylinkami, houbami a kostičkami uzeného vytvarované větší koule, ty uvařené ve vodě, knedlíky servírované přelité osmaženou cibulkou se slaninou. Knedlíky, podle tohoto receptu, podáváme s kysaným zelím.

Bramborová roláda

Bramborové těsto rozválené na vále, pokladené masovou směsí, zarolované do tvaru rolády, uvařené zamotané v utěrce doměkka, podávané nakrájené na plátky se zelím, nebo špenátem.

Bramborové knedlíky plněné masem

Jedna z variant na chutné bramborové knedlíky plněné vařeným nebo pečeným masem.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem a houbami

Klasika ze staročeské kuchyně. Nasekané, podušené houby s nakrájeným uzeným masem, jako náplň klasických bramborových knedlíků.

Bramborové knedlíky s uzeným

Uvařený, na kostičky nakrájený uzený bůček, naplněný do knedlíků z bramborového těsta, ty servírované ozdobené osmaženou cibulkou.

Bramborové šišky se zelím a uzeným

Klasika ze staročeské kuchyně. Bramborové knedlíky z vařených brambor, krupice, hrubé mouky a vejce, uvařené ve vodě, servírované s kysaným zelím a osmaženou cibulí s uzeným masem.

Bramborové škubánky

Povařené rozmačkané brambory servírované na sladko s tvarohen nebo na slano k masu se zelným salátem nebo špenátem.

Bramborový guláš

Klasika české kuchyně, guláš z brambor, vývaru z kostí, slaniny a dalších ingrediencí, případně nastavený uzeninou nebo vařeným hovězím masem.

Bramborový guláš s uzeninou

Klasika české kuchyně, guláš z brambor doplněný o kolečka uzeniny.

Bramborový třesenec

Tento pokrm staročeské kuchyně má mnoho obměn. Dělal se jen z brambor a škvarků, nebo se místo škvarků přidávalo uzené maso či uzenina. Základem však vždy byla bramborová drobenka. Pekl se i ve věncové formě, upečený třesenec se vyklopil na talíř a do středu se přidalo zelí.

Brambory na loupačku

Opravdu klasičtější recept na brambory neznám. Jedná se o klasiku servírovanou v chalupách na začátku minulého století, ale i mnohem dříve. Uvařené neoloupané brambory servírované s máslem a solí, někdy také se zakysanou smetanou, či tvarohem.

Brambory na paprice

Z receptů našich babiček, brambory s anglickou slaninou, zalité smetanou.

Broumovské střapáčky s houbami

Vařené bramborové střapáčky promíchané s usmaženými houbami s cibulkou a škvarky.

Černidlo z valašska

V troubě na sucho opražená pohanka, povařená v mírně osolené vodě, servírovaná zalitá vyškvařeným tukem a zdobená opečenou slaninou.

Fazolový guláš s klobásou

Máčené bílé fazole povařené s klobásou, zahuštěné jíškou, dochucené červenou paprikou a rajčatovým protlakem.

Hanácká syrnica

Ochucené mléko povařené s nakrájenými tvarůžky, smíchané s tvarohem.

Hanácká syrnica II.

Pokrm z olomouckých tvarůžek, měkkého tvarohu, mléka, másla a kmínu.

Házenky

Na pánvičce opečené bramborové placičky, povařené ve vodě, podávané omaštěné sádlem spolu se škvarky a dušeným zelím.

Házenky II.

Starý krajový recept z Vysočiny. Bramborové placičky, které se nejdříve opečou a pak povaří. Výborné jsou se zelím.

Herteplé s fazulú z Brněnska

Den předem máčené fazole, uvařené a smíchané s posekanými, uvařenými brambory, orestovanou cibulkou a škvarky.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy