REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vařená

Bramborová roláda

Bramborové těsto rozválené na vále, pokladené masovou směsí, zarolované do tvaru rolády, uvařené zamotané v utěrce doměkka, podávané nakrájené na plátky se zelím, nebo špenátem.

Bramborové knedlíky plněné masem

Jedna z variant na chutné bramborové knedlíky plněné vařeným nebo pečeným masem.

Bramborové knedlíky s uzeným

Uvařený, na kostičky nakrájený uzený bůček, naplněný do knedlíků z bramborového těsta.

Bramborové šišky se zelím a uzeným

Klasika ze staročeské kuchyně. Bramborové knedlíky z vařených brambor, krupice, hrubé mouky a vejce, uvařené ve vodě, servírované s kysaným zelím a osmaženou cibulí s uzeným masem.

Bramborové škubánky

Povařené rozmačkané brambory servírované na sladko s tvarohen nebo na slano k masu se zelným salátem nebo špenátem.

Bramborový guláš

Klasika české kuchyně, guláš z brambor, vývaru z kostí, slaniny a dalších ingrediencí, případně nastavený uzeninou nebo vařeným hovězím masem.

Bramborový guláš s uzeninou

Klasika české kuchyně, guláš z brambor doplněný o kolečka uzeniny.

Bramborový třesenec

Tento pokrm staročeské kuchyně má mnoho obměn. Dělal se jen z brambor a škvarků, nebo se místo škvarků přidávalo uzené maso či uzenina. Základem však vždy byla bramborová drobenka. Pekl se i ve věncové formě, upečený třesenec se vyklopil na talíř a do středu se přidalo zelí.

Brambory na loupačku

Opravdu klasičtější recept na brambory neznám. Jedná se o klasiku servírovanou v chalupách na začátku minulého století, ale i mnohem dříve. Uvařené neoloupané brambory servírované s máslem a solí, někdy také se zakysanou smetanou, či tvarohem.

Brambory na paprice

Z receptů našich babiček, brambory s anglickou slaninou, zalité smetanou.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy