REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborový třesenec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento pokrm staročeské kuchyně má mnoho obměn. Dělal se jen z brambor a škvarků, nebo se místo škvarků přidávalo uzené maso či uzenina. Základem však vždy byla bramborová drobenka. Pekl se i ve věncové formě, upečený třesenec se vyklopil na talíř a do středu se přidalo zelí.


Ingredience:
1 kgbrambor
200 gnasekaných škvarků
200 ghrubé mouky
50 gslaniny
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout
2. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na pomoučněném vále na hrubé nudličky 3. Brambory upravíme v tenkou vrstvu, necháme oschnout a pak je posypeme moukou, občas s válem zatřeseme, aby se nudličky brambor promíchaly s moukou, odtud název třesenec (můžeme i lehce načechrat vidličkou)
4. Pekáč nebo plech vymastíme sádlem, nasypeme bramborovou drobenku, osolíme, opepříme
5. Na vrstvu brambor dáme vrstvu nasekaných škvarků a na škvarky opět vrstvu brambor
6. Povrch brambor potřeme sádlem nebo posypeme nakrájenou slaninou a pečeme ve vyhřáté troubě, až se na povrchu začne tvořit kůrčička
7. Upečený teplý třesenec nakrájíme a podáváme například s nakládaným kyselým zelím.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy