Vařené bramborové střapáčky promíchané s usmaženými houbami s cibulkou a škvarky.
Ingredience:
3 velké hrsti | sušených hub |
5 ks | středně velkých brambor |
1 ks | velké cibule |
1 ks | vejce |
polohrubá mouka podle potřeby | |
mletý pepř | |
škvarky | |
sádlo | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Sušené houby namočíme už den dopředu do menšího množství vody, necháme je zregenerovat a než se pustíme do přípravy těsta povaříme je 30 minut ve vodě, ve které stály, pak je scedíme, necháme okapat a vodu nevyléváme, ale dáme ji stranou
2. V pánvičce na troše rozehřátého sádla zpěníme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, přidáme okapané houby a vše za občasného míchání smažíme asi 30 minut
3. Mezitím do mísy na jemno nastrouháme oloupané brambory, přidáme vejce, špetku soli, postupně přisypeme polohrubou mouku, promícháme a vypracujeme tužší těsto 4. Těsto propasírujeme přes cedník s většími kulatými otvory do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme, dokud střapáčky nevyplavou nahoru, pak je scedíme a dáme do mísy
5. Přidáme smažené houby s cibulkou, rozehřáté škvarky, mletý pepř, zamícháme, vše dochutíme solí a nakonec vmícháme část vody, kterou jsme si ponechali z vařených hub.