REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborové škubánky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Povařené rozmačkané brambory servírované na sladko s tvarohen nebo na slano k masu se zelným salátem nebo špenátem.


Ingredience:
1,5 kgbrambor
230 ghladké mouky
150 gsádla
sůl
voda na uvaření barmbor
Přílohy na sladko:
mák a cukr, tvaroh a máslo
Přílohy na slano:
špenát, zelný salát, různě upravené maso

Postup:

1. Oloupané a omyté brambory dáme vařit do horké slané vody, uvaříme je do poloměkka, přes polovinu vody z nich scedíme do hrnku
2. Brambory urovnáme, vařečkou (obráceným koncem) do nich uděláme několik děr až ke dnu a zasypeme je moukou
3. Část scezené vody nalijeme zpět na brambory, zakryjeme a na pokraji plotny necháme asi 20 minut propařit
4. Brambory dokonale scedíme, dobře rozmačkáme a vařečkou dohladka vymícháme (škubánky musí být tuhé, ne mazlavé, mazlavé škubánky jsou z převařených brambor).

Na sladko:
Takto připravené škubánky vykrajujeme lžící namočenou v rozpuštěném sádle a sypeme mákem s cukrem nebo také tvarohem, pak mastíme máslem.

Na slano: Škubánky vykrajujeme do tuku a trochu opékáme, servírujeme s masem a například špenátem nebo zelným salátem.

Doporučení:

V některých receptech se do škubánek dává polovina mouky a polovina krupice, nebo jen krupice.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy