Klasická bramborová kaše nastavená hrachem byl oblíbený pokrm našich předků. Podávala se s osmaženou cibulku, ty zámožnější si pak přidali k cibulce také nakrájené uzené. Bramborovou kaši s hrachem uvádí ve svých kuchařkách i Vilém Vrabec.
Ingredience:
750 g | oloupaných brambor |
250 g | uvařeného žlutého hrachu |
200 g | uzeného masa |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
majoránka | |
saturejka | |
mléko | |
máslo | |
sádlo | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme do měkka.
- Slijeme vodu, ještě teplé brambory rozšťoucháme, přidáme, mléko máslo, uděláme klasickou bramborovou kaši.
- Uvařený hrách umeleme, nebo prolisujeme, promícháme s bramborovou kaší a ochutím, solí, drceným česnekem, majoránkou a saturejkou.
- Cibuli nakrájíme kostičky a na sádle opečeme s kostičkami uzeného masa do zlatova.
- Bramborovou kaši s hrachem přelijeme na talíři osmaženou cibulkou s uzeným masem a podáváme.
Základní recept na kuchyňskou úpravu hrachu najdete zde: Vaření hrachu
Poznámka:Text i foto: D. M.