Základní recept na kuchyňskou úpravu hrachu.
Ingredience:
500-700 g | klasického celého hrachu |
80 g | sádla |
voda | |
sůl |
Postup:
- Přebraný a opraný hrách namočíme přes noc do vody (spotřebujeme-li k nabobtnání všechnu vodu, přilijeme novou, dáme ji jen tolik, aby byl hrách ponořen).
- Vaříme pod poklicí 1,5 až 2 hodiny, a je-li třeba, přiléváme při vaření horkou vodu, hrachem nemícháme, aby zůstal celý, jen jim v hrnci potřeseme.
- Když se hrách dovařuje, osolíme jej a nakonec scedíme.
Uvařený, zcezený hrách sypeme například škvarky a políváme horkým sádlem, servírujeme s povařeným uzeným masem nebo i upečeným vepřovým, s uzeninou a kyselými okurky nebo třeba ke kysanému zelí.
Kromě běžného zeleného hrachu (který je celý a neloupaný) se prodává také půlený hrách zelený a žlutý. Půlený hrách vaříme o polovinu kratší dobu a nemusí se máčet.