U mladých fazolových lusků je nutno stáhnout tuhá postranní vlákna. Krájíme je na menší kousky a teprve potom je upravujeme. Fazolové lusky dáváme vařit vždy do prudce vařící vody, protože tak zůstanou pěkně zelené…
Ingredience:
200 g i více | fazolových lusků |
voda | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Před uvařením fazolových lusků je pečlivě propláchneme čistou vodou a odstraníme z lusků nožem dřevitý konec.
- Vody použijeme tolik, aby byly fazolové lusky úplně potopené, až je do vody hodíme, vodu přivedeme k varu, osolíme, nasypeme fazolové lusky, jakmile začne voda opět naplno vařit, snížíme teplotu zdroje tepla tak, aby voda jen mírně bublala, lusky vaříme 5-6 minut, tedy jen tak dlouho, aby lusky zůstaly křupavé. Vaříme je vždy v odkrytém hrnci!
- Necháme je důkladně okapat a můžeme ihned servírovat, nebo použít dle příslušných receptur. Po uvaření a scezení zlepšíme jejich chuť několika kapkami oleje, který též zvýší jejich stravitelnost.
Pokud budeme fazolové lusky po uvaření dále tepelně zpracovávat, je nutné je povařit jen krátce, stačí 3 minuty, nebo je jen blanšírovat, tedy spařit krátce horkou vodou. Fazolové lusky, když je spařujeme, nesmíme propláchnout studenou vodou, protože ji vtáhnou do sebe, čímž zvodnatí a pozbydou dobré chuti.