REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vařené

Barevná čočka

Nezahuštěná příloha z vařené zelené čočky s restovanou červenou paprikou a jarní cibulkou. Lehce okyselená, opepřená a osolená.

Čočka na husto

Povařená čočka zahuštěná jíškou, servírovaná ozdobená orestovanou cibulkou. Hodí se jako příloha k párkům, klobáskám, servírovaná s uzeným masem nebo s volskými oky.

Čočka na kyselo

Uvařená čočka podušená s osmaženou cibulkou.

Čočka na kyselo II.

Další skvělý recept na čočku zahuštěnou jíškou a ochucenou octem, cukrem, zeleninový gelový bujónem, pepřem a solí.

Čočka nakyselo

Jednoduchý recept na vařenou čočku chvíli podušenou na cibulce, dochucenou octem, sádlem a solí.

Čočka nakyselo II.

Uvařená čočka podušená spolu s osmaženou cibulí, mírně zahuštěná, ochucená octem. Rozpis na 4 porce.

Fazole na slanině

Přes noc máčené fazole, uvařené ve vodě doměkka, servírované spolu s orestovanou cibulí a slaninou.

Fazole nakyselo

Máčené a pak uvařené fazole, podušené s osmaženou cibulí, ochucené pepřem a octem.

Fazole se slaninou

Povařené fazolové lusky opečené na orestované slanině a česneku.

Fazolky na slanině

Chutná, přitom rychlá příprava čerstvých nebo mražených fazolek. Podáváme jako samostatný pokrm, například s bagetkou, nebo vařenými brambory, nebo jako přílohu k masitým pokrmům.

Fazolové lusky vařené na páře

Vaření fazolových lusků na páře je nejlepší způsob, jak zachovat jejich maximální nutriční hodnotu. Jde o velmi šetrný způsob jejich tepelné úpravy.

Fazolové lusky vařené v mikrovlnce

Tento způsob použijte opravdu je v nouzi. Přesto lze i fazolové lusky opravdu uvařit v mikrovlnné troubě, pokud tedy není jiná možnost, jak je tepelně upravit.

Hrách s kysaným zelím

Porce uvařeného hrachu omaštěná sádlem, servírovaná s menší dávkou kysaného zelí.

Hrachová kaše II.

Chutná luštěninová příloha připravená z máčeného hrachu a dalších ingrediencí.

Hrachová kaše III.

Máčený hrách, uvařený, pak prolisovaný, nakonec zahuštěný máslovou jíškou. Skvělá příloha například k uzenému masu nebo opečeným klobásám.

Hrachová kaše s cibulkou

Hladká hustší kaše omaštěná cibulkou orestovanou na sádle.

Hrachová kaše s cibulkou II.

Hrachová kaše patřila v minulosti mezi nejčastější přílohy v českých kuchyních. V novém století se na ni občas zapomíná, ale je to škoda, protože je skvělá, například k opékaným uzeninám, natvrdo vařeným vajíčkám, uzenému masu…

Hrachové pyré

Tuto skvělou přílohu podáváme například s uzeným masem, opečenou klobásou či jinou uzeninou. Zdobíme osmaženou cibulkou a kyselým okurkem.

Hrášek s cibulí

Vařený hrášek a malé cibulky.

Hráškové pyré

Uvařený zmrazený hrášek, rozmixovaný spolu s anglickou slaninou, mozzarellou a slunečnicovými semínky.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy