Tuto skvělou přílohu podáváme například s uzeným masem, opečenou klobásou či jinou uzeninou. Zdobíme osmaženou cibulkou a kyselým okurkem.
Ingredience:
300 g | žlutého půleného hrachu (v suchém stavu) |
50 g | špeku |
300 ml | zeleninového vývaru nebo vody |
1 lžíce | sádla |
3 lžíce | hladké mouky |
2 lžičky | drcené majoránky |
5 ks | stroužků česneku |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Hrách propláchneme a zalejeme čistou studenou vodou, přidáme špetku tymiánu, necháme nabobtnat minimálně 2 hodiny, pokud necháme namočený přes noc, výrazně zkrátíme dobu vaření
2. Poté vodu slejeme a hrách zalejeme vývarem nebo vodou, přivedeme k varu a vaříme doměkka
3. Ochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem
4. Špek si nakrájíme na kostičky a vyškvaříme, přidáme sádlo, mouku a vymícháme světlou jíšku, tu přidáme k měkkému hrachu a necháme provařit, podle potřeby přidáme vodu a eventuálně sůl
5. Nakonec přidáme v dlaních promnutou majoránku a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré
6. Na talířích pyré přizdobíme osmaženou cibulkou a kyselou okurkou.
Pokud vaříme uzené maso, uzený vývar použijeme k vaření hrachu.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová