Hrachová kaše patřila v minulosti mezi nejčastější přílohy v českých kuchyních. V novém století se na ni občas zapomíná, ale je to škoda, protože je skvělá, například k opékaným uzeninám, natvrdo vařeným vajíčkám, uzenému masu…
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
300 g | zeleného hrachu |
70 g | slunečnicového oleje |
30 g | zlaté cibulky |
10 g | česneku |
špetka mletého pepře | |
špatka majoránky | |
zeleninový vývar | |
sůl |
Postup:
- Hrách je nutné na 12 hodin namočit a nechat bobtnat.
- Před samotným vařením vodu slejeme a hrách propláchneme. Poté zalijeme dostatečným množstvím vody a vaříme doměkka, tedy 90 i více minut.
- Uvařený hrách rozmixujeme a dochutíme kořením a česnekem.
- Polijeme osmaženou cibulkou a podáváme například s vejcem či masem.
Hrách je luštěnina bohatá na živiny s blahodárným vlivem na srdce. Je bohatý na vitamíny skupiny B a minerály, které působí na nervovou soustavu a hodí se tak při podráždění, depresích a nespavosti. Škrob obsažený v hrachu se při trávení mění na glukózu, a proto ho dobře snáší diabetici.
Poznámka:Zdroj a foto: LA Food