Máčený hrách, uvařený, pak prolisovaný, nakonec zahuštěný máslovou jíškou. Skvělá příloha například k uzenému masu nebo opečeným klobásám.
Ingredience:
1 hrnek (250 ml) | žlutého sušeného hrachu |
50 g | uzeného špeku |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžička | sušené drcené majoránky |
5 ks | stroužků česneku |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Hrách namočíme do studené vody, nejlépe přes noc
2. Vodu pak slijeme, hrách propláchneme, dáme novou vodu, nesolíme (zatím) a dáme vařit, během varu (ze začátku) sbíráme pěnu, vaříme doměkka cca 40 minut
3. Mezitím si uděláme jišku; špek nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit, nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku, tu pak přidáme do uvařeného hrachu
4. Ochutíme solí, pepřem, utřeným česnekem a majoránkou, necháme provařit a zlehka mixneme tyčovým mixérem, nahoru pak dáme osmaženou cibulku.
Podáváme například s uzeným masem nebo opečenou klobásou a kyselou okurkou. Kdo chce, dá si ještě chlebík.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová