REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čočka na kyselo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařená čočka podušená s osmaženou cibulkou.


Ingredience:
500 gčočky
50 gsádla
40 ghladké mouky
30 gcibule
1/4 lvývaru
1 ksbobkového listu
trochu tymiánu
sůl
ocet (nebo citrónovou šťávu)

Postup:

1. Čočku přebereme, opereme a namočíme asi na 3-4 hodiny do studené (neosolené!) vody
2. Potom ji v téže vodě vaříme pod pokličkou do měkka což trvá cca 20 minut (voda musí sahat po okraj čočky)
3. V hrnci připravíme ze sádla, drobně nakrájené cibule a mouky světlou jíšku, podlijeme ji trochu vývarem, okořeníme bobkovým listem a tymiánem a krátce povaříme
4. K povařené jíšce potom přidáme uvařenou čočku, okyselíme octem nebo citrónovou šťávou, osolíme, promícháme a krátce povaříme.

Doporučení:

K čočce podáváme plátek uzeného masa, nebo je možné ji servírovat s volským okem, opečenou uzeninou, kyselou okurkou apod. Čočku lze ochutit také osmaženou cibulkou. Místo bobkového listu a tymiánu, lze čočku okořenit také mletým pepřem a trochou nastrouhané citrónové kůry.

Poznámka:

Foto autorka: Naďa Indruchová. Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy