Hruškových koláč s tvarohem a vlašskými ořechy můžete podávat při každé slavnostnější příležitosti nebo prostě jen tak. Chutná skvěle! Jde o prověřený recept.
Ingredience:
Ingredience na těsto: | |
160 g | hladké mouky |
60 g | cukru krupice |
60 g | másla + na vymazání formy |
1 ks | žloutek |
voda dle potřeby | |
špetka soli | |
Ingredience na náplň: | |
200 g | žervé |
100 g | plnotučného tvarohu |
50 g | vlašských ořechů |
2 lžíce | tekutého medu |
1 lžička | vanilkového extraktu |
5 ks | velkých hrušek |
1 ks | vejce |
Ostatní: | |
nízká koláčová forma |
Postup:
- V misce smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a cca 3 lžíce studené vody. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, které následně nechejte zhruba 30 minut odpočívat v lednici.
- Nízkou koláčovou formu vymažte máslem a vložte do něj rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje. Propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů.
- V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce, a extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, přidejte rozpůlené, oloupané a očištěné hrušky. Zasypte ořechy
a zakapejte medem. - Pečte v troubě cca 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
Našemu koláči dodal chuť Hlavnický tvaroh z farmy (Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice), který v letošním roce zvítězil v soutěži Regionální potravina v kategorii Sýry (včetně tvarohu) v Moravskoslezském kraji.
Poznámka:Recept k článku: Kouzla a čáry s podzimními surovinami z našeho kraje