Vydatná polévka je přesně to, co v podzimním sychravém počasí spolehlivě zahřeje. Mezi takové patří pořádná bramboračka plná kořenové zeleniny a hub, které jí společně s česnekem, kmínem a majoránkou dodají pořádné grády. Nezapomínejte, že s výběrem surovin mohou pomoci také značky kvality potravin, které může mít dokonce i zelenina. Jedná se např. o Regionální potravinu, Klasu nebo BIO. Když budete vařit z těch nejkvalitnějších výrobků, o to více bude váš pokrm výživnější a jeho chuť intenzivnější, což jistě od polévky očekáváte.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
1000 ml | zeleninového vývaru |
4 ks | brambor |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
100 g | květáku |
100 g | mrkve |
50 g | petržele |
50 g | celeru |
50 g | sušených hub |
50 g | másla |
20 g | čerstvých hub |
hladká mouka | |
drcený kmín | |
majoránka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky spolu s květákem nakrájeným nadrobno orestujeme do zlatova na másle. Poté přidáme houby a cibuli a restujeme dalších 10 minut. Na konec přihodíme rozmačkaný česnek, sušené houby a drcený kmín. Celý základ zaprášíme 1 lžící hladké mouky a orestujeme.
- Základ zalijeme vývarem a zavaříme. Poté přidáme brambory nakrájené na kostičky.
- Ochutnáme polévku a popřípadě trošku dosolíme, aby se brambory vařily v ochucené tekutině.
- Počkáme, až brambory změknou, a polévku dochutíme solí, pepřem a sušenou majoránkou.
Při podávání můžeme použít čerstvou majoránku na ozdobu.
Poznámka:Recept k článku: Listopad přivál klasické české recepty z kvalitních surovin
zdroj: www.akademiekvality.cz