Polévka ke snídani, obědu, svačině i večeři? Proč by ne, pokud máte chuť. Náš jarní zeleninový vývar je navíc velmi výživný, proto představuje jedno z nejlepších jídel, která si můžete dopřát. My jsme ho ještě obohatili velmi pestrou škálou zeleniny od kořenové přes květák a pórek až po hrášek. Místo nudliček v něm naberete lžičkou kudlásky, malé nočky z mouky, vejce, soli, pepře, muškátového oříšku a petržele.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
Na zeleninový vývar: | |
300 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
100 g | cukrového hrášku |
80 g | květáku |
50 g | řepíkatého celeru |
50 g | cibule |
50 g | pórku |
50 g | libečku |
10 g | listové petržele |
1 ks | stroužek česneku |
divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření) | |
pepř | |
sůl | |
Na kudlásky: | |
70 g | polohrubé mouky |
5 g | listové petržele |
1 ks | vejce |
muškátový oříšek | |
pepř | |
sůl |
Postup:
Zeleninový vývar:
- Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a sesbíráme vzniklou pěnu.
- Přidáme divoké koření a vaříme cca 50 minut na mírném plameni.
- Vývar přecedíme a nakrájíme kořenovou zeleninu.
- Do vývaru přidáme pórek, květák, cukrový hrášek, libeček a provaříme cca 10 min.
- Dochutíme solí a pepřem.
Kudlásky
- V misce rozmícháme mouku s rozšlehaným vejcem, solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou petrželí.
- Vypracujeme husté těsto, z něhož lžičkou vykrajujeme malé nočky a vkládáme do vroucí osolené vody.
- Vaříme cca 5 min.
Chcete-li výraznější chuť vývaru, restujte kořenovou zeleninu na másle. Navíc čistý vývar bez zeleniny můžete zamrazit. Využijete ho později např. do omáček nebo dalších polévek.
Doporučujeme vybírat zeleninu od vašich osvědčených farmářů, nebo si nechat poradit značkami kvality, jako je logo Klasa nacházející se na obalech. O to víc se pochutnáte.
Poznámka:Recept k článku: Dubnové recepty z kvalitních surovin obarvené Velikonocemi
zdroj: www.akademiekvality.cz