V dubnu už se všechno zelená, proto jsme tuto barvu přenesli do většiny našich nových receptů. Pochutnáte si v nich mj. na pažitce, kopru nebo třeba libečku. Navíc tento měsíc nás čekají Velikonoce, na které nemůžeme zapomenout. V kuchyni už pomalu můžete připravovat jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky, kuřátka z vařených vajec, koprovou omáčku s pošírovaným vejcem a také sladké Boží milosti. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či smažte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech.
Podrobné recepty se objeví po kliknutí na název příslušného receptu nebo na jeho fotografii!
Polévka ke snídani, obědu, svačině i večeři? Proč by ne, pokud máte chuť. Náš jarní zeleninový vývar je navíc velmi výživný, proto představuje jedno z nejlepších jídel, která si můžete dopřát. My jsme ho ještě obohatili velmi pestrou škálou zeleniny od kořenové přes květák a pórek až po hrášek. Místo nudliček v něm naberete lžičkou kudlásky, malé nočky z mouky, vejce, soli, pepře, muškátového oříšku a petržele. Doporučujeme vybírat zeleninu od vašich osvědčených farmářů, nebo si nechat poradit značkami kvality, jako je logo Klasa nacházející se na obalech. O to víc se pochutnáte.
Jedním z jídel, která buď nesnášíte, nebo se jich naopak nemůžete nabažit, je koprová omáčka. My ovšem věříme, že když se uvaří z těch nejkvalitnějších surovin, může nalákat i zapřisáhlého „antikoprovkáře“. Zkuste koupit výrobky s logy kvality, jakou jsou např. Klasa, Regionální potravina, a začněte kouzlit v kuchyni. Věděli jste navíc, že kopr může působit proti nadýmání a celkově zklidňovat trávení? A že má také antibakteriální účinky? Nejdůležitější ale je, abyste si na našem receptu pochutnali. Ať se vám vše povede. Dobrou chuť!
Naprosto jednoduché a prosté velikonoční cukroví, které bylo součástí prostřených stolů především za dob našich babiček a prababiček. Nicméně náš recept není až tak úplně klasický, protože jsme ho osvěžili trochou bílého vína. Kyselá chuť je totiž nepostradatelná, jinak bychom cítili jenom sladkost. Také jsme nezapomněli pečlivě vybrat suroviny, protože jejich kvalita se projeví na chuti. Nápovědou pro jejich volbu mohou být značky kvality potravin (Klasa, Regionální potraviny nebo BIO). Boží milosti můžete spucovat s rodinou, nebo třeba rozdávat návštěvám a koledníkům.
Jste hraví? Rádi v kuchyni tvoříte a třeba také zapojujete děti? V tom případě se pobavíte u našich kuřátek z vajec natvrdo, které vám bude možná líto sníst, jak budou roztomilá. Zcela zásadní jsou v tomto receptu vejce, o tom žádná. Proto by měla být opravdu kvalitní, což vám mohou napovědět také značky kvality – např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio. Vejce by měla představovat jeden z pilířů naší stravy, protože jsou dobře stravitelná, skvěle nás zasytí a obsahují velké množství vitaminů a minerálů. Navíc se s nimi dá dobře pracovat, protože jsou výborně kombinovatelná s dalšími surovinami. Náplň kuřátek můžete klidně doplnit i o nějakou další pochutinu. Ať se vám kuřátka vyvedou.
O značce „Klasa“
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku u více než 950 produktů od více než 250 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách eklasa.cz.
O značce „Regionální potravina“
Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Více v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.
Zdroj: www.akademiekvality.cz
Duben nabízí sezónní chutě. Zkuste tyto recepty
Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni