Každá rodina připravuje tuto výbornou polévku trochu jinak a samozřejmě každý recept je vynikající. My vám přinášíme netradiční pojetí této polévky s restovanou zeleninou. Hutná a sytá polévka může být podávána jako hlavní chod a nemusíte mít strach, že budete mít ještě hlad. Suroviny je dobré vybírat s logy kvality. Vhodné je také udělat si výlet na místní farmářský trh a i zde není na škodu vyhledat ty potraviny, které nesou označení kvality. Těmito logy jsou Klasa, BIO nebo Regionální potravina.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
400 g | husích nebo kachních skeletů |
200 g | husích, kachních nebo kuřecích drobů |
200 g | řapíkatého celeru |
200 g | petržele |
200 g | celeru |
200 g | mrkve |
200 g | másla |
50 g | hladké mouky |
5 g | listové petržele |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | žlutá cibule |
100 ml | smetany |
divoké koření (bobkový list, nové koření, černý pepř) | |
muškátový oříšek | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Ze skeletů, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 100 g řapíkatého celeru, listové petržele, cibule a divokého koření založíme vývar, který táhneme na mírném plameni alespoň 2 hodiny. Vývar přecedíme přes jemný cedník a obereme maso ze skeletu.
- Droby očistíme, uvaříme do měkka v osolené vodě a nakrájíme na menší kousky.
- Zbytek zeleniny oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na troše másla do měkka.
- Z rozpuštěného másla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme vývarem ze skeletů, provaříme alespoň 20 minut, přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a do polévky přidáme maso, droby a zeleninu.
Vnitřnosti, ať už husí, kachní, nebo kuřecí, nepatří v naší kuchyni k nejpoužívanějším druhům masa. A to je veliká škoda. Jakékoliv vnitřnosti jsou nejen levné, ale zároveň jsou plnohodnotným zdrojem mnoha minerálů. Skvěle se k této polévce hodí restovaná drůbeží játra. Játra očistíme a jednotlivé kousky masa vložíme na rozpálenou pánev. Pozor! Játra při smažení „tančí“ neboli poskakují na pánvi a prská olej. Jakmile jsou játra osmažená, vypneme plamen, osolíme a opepříme. Takto připravená játra přidáme na závěr do polévky.
Poznámka:Recept k článku: Užijte si nejkrásnější svátky v roce s recepty z kvalitních surovin
zdroj: www.akademiekvality.cz