Připravte si hutnou hrachovku se zelím a uzeným podle receptu ze staročeské kuchyně. Téměř zapomenutý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!
Ingredience:
500 g | suchého zeleného hrachu |
250 g | kysaného zelí |
150 g | uzeného masa |
50 g | slaniny |
2 l | vývaru z kostí |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
majoránka | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Hrách den předem namočíme, druhý den ve stejné vodě uvaříme do měkka
- Polovinu hrachu propasírujeme (rozmixujeme), druhou polovinu necháme v celku
- V hrnci na sádle osmahneme cibuli, přidáme slaninu, necháme zesklovatět a nakrájené kysané propláchnuté zelí, krátce podusíme
- Zelí zalijeme vývarem, přidáme propasírovaný hrách, okořeníme majoránkou, solí, pepřem, vaříme, až zelí změkne
- Na závěr do polévky přidáme uvařený hrách a kostky uzeného masa, dochutíme česnekem, chvíli necháme prohřát.
Podáváme s chlebem, nebo pečivem.