Zelňačka z vývaru z uzeného kolena, zelí, brambor, hub, zakysané smetany a dalších ingrediencí.
Ingredience:
500 g | kysaného zelí |
500 g | uzeného kolena |
400 g | zakysané smetany |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
5 ks | středně velkých brambor |
4 ks | stroužků česneku |
hrst sušených hub | |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka
2. Uzené koleno uvaříme doměkka, pak ho obereme od kostí i kůže a maso nakrájíme na menší kousky 3. Ve zbylém vývaru asi 20 minut uvaříme lehce propláchnuté, pokrájené zelí, přidáme nakrájené brambory, houby a za stálého míchání přidáme kysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou a vaříme dalších 20 minut
4. Nakonec přidáme máslo smíchané s oloupanými, prolisovanými stroužky česneku, kousky uzeného masa, dochutíme mletým pepřem a solí.