Vývar z brambor a koření ochucený mlékem a zahuštěný jíškou, servírovaný s vložkou natvrdo uvařených a na kostičky nakrájených vajíček.
Ingredience:
500 g | brambor |
40g | hladké mouky |
20 g | másla |
1 l | mírně osolené vody |
1 l | mléka |
4-5 ks | kuliček nového koření |
4 ks | vajíček |
1-2 ks | bobkového listu |
mletý kmín | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané brambory uvaříme, v mírně osolené vodě ochucené kořením, doměkka
2. Polévku zahustíme jíškou připravenou z másla a mouky, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozmíchali jeden žloutek a chvíli vše povaříme
3. Zbylá vejce uvaříme natvrdo, polévku dle chuti dochutíme octem
4. Jednotlivé porce na talířích doplníme o nakrájené kousky vajec.
Bořetínskou polévku podáváme s chlebem.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.