Recept z Matějova (Vysočina, Horácko).
Ingredience:
1,5 l | vody |
450 g | brambor |
150 g | mrkve, petržele, květáku, růžičkové kapusty … |
100 g | plátků čerstvých tvrdších hub |
50 g | krup |
50 g | tuku |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
majoránka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Kroupy necháme nejlépe přes noc nabobtnat ve vodě
- Druhý den dáme do mírně osolené vody vařit očištěnou a na kostičky pokrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, květák, růžičkovou kapustu …), brambory nakrájené na čtvrtky, cibuli pokrájenou na plátky, plátky hub a kroupy
- Ke konci vaření (jakmile nám brambory změknou) přidáme tuk, vejce, pepř, majoránku a umletý česnek
- Vše zamícháme, chvíli necháme probublávat, případně ještě polévku dosolíme a můžeme servírovat.
Houby lze vynechat, ovšem jsou tam skvělé!
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová