Krajová polévka z receptářů našich babiček. Tento recept, na jednu z mnoha variant zelné polévky, pochází ze Slezska.
Ingredience:
1 l | nálevu z kysaného zelí |
1,5 dl | kysané smetany |
200 g | kysaného zelí |
120 g | brambor |
100 g | klobásy |
40 g | hladké mouky |
40 g | slaniny |
20 g | másla |
20 g | sádla |
1ks | vejce |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Do nálevu a kysaného zelí přidáme oloupané a na kostky nakrájené syrové brambory, osolíme, okmínujeme a necháme vařit
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a spolu s moukou připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studenou vodou
3. Dobře rozmícháme, povaříme a touto jíškou polévku zahustíme
4. Do zavařené polévky vlijeme kysanou smetanu, ve které jsme rozšlehali vejce
5. Do hotové polévky vkládáme na kolečka nakrájenou a na sádle opečenou klobásu, a před podáváním ji ještě zjemníme čerstvým máslem.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.