Naše babičky využily v kuchyni vše, třeba i vodu zbylou po vaření nových brambor z které připravovaly tuto chutnou polévku.
Ingredience:
1 kg | nových brambor |
0,7 l | vody |
2 dl | mléka |
2 ks | vejce |
1 ks | houska |
1 lžička | másla |
petrželka | |
libeček | |
pažitka | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Brambory oškrábeme a opereme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme snítku libečku, špetku kmínu, osolíme
- Brambory uvaříme do měkka, vodu z brambor slijeme, tu použijeme, brambory využijeme v kuchyni do jiného receptu
- Do vody z brambor nalijeme mléko, ve kterém jsme rozšlehaly 2 vejce, uvedeme znovu do varu, až se vejce srazí
- Hotovou polévku zjemníme lžičkou másla, dochutíme solí, pepřem
- Polévku nalijeme do talířů, přidáme kostičky na sucho opečené housky a posypeme nasekaným libečkem, pažitkou, petrželkou.
Uvařené brambory se podávaly jako druhý chod například s rozhudou (tvaroh rozmíchaný s cibulí, mlékem, pažitkou).