REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dumlikačka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opravdu prastarý recept na polévku ze Slovácka, která se vařila z tuřínu, hovězího vývaru, krupice a dalších surovin. Podávala se ozdobená nastrouhaným sýrem.


Ingredience:
250 gstrouhaného tuřínu
100 gsladké smetany
50 gstrouhaného sýru
50 gkrupice
1 lhovězího vývaru
1 ksvejce
pepř
sůl

Postup:

1. Tuřín oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, vaříme ve vývaru 15 minut
2. Na pánvi opražíme krupici, rozklepneme vejce a promícháme, lžící tvoříme noky, které zavaříme do polévky
3. Hotovou polévku zjemníme smetanou, osolíme, opepříme
4. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Odstartujte vánoční pečení perníkem aneb jak na netradiční perníkový dezert

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

číst dále ...

Sváteční recepty s chutí Spaku

Produkty od značky Spak jsou na českém trhu jako doma a neměly by chybět v žádné domácnosti. S blížícími se svátky jistě přijde kuchařům i labužníkům vhod kvalitní ketchup, majonéza či tatarka, které zpestří a skvěle dochutí sváteční hostinu a štědrovečerní večeři pozvednou o gurmánský level výše.

číst dále ...

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

číst dále ...

7 základních typů vín pro „nevinaře“ aneb je Chardonnay lehké nebo těžké?

Jistě máte mezi víny svého favorita. Podle chuti každý pozná, co mu sedí. Do jaké rodiny vín ale váš oblíbený typ zapadá? Podívejte se na sedm základních kategorií a jejich zástupce. Možná si i zapamatujete pár zajímavých faktů, kterými nad skleničkou budete moct oslnit přátele nebo vaše rande.

číst dále ...

Soutěž o nejlepší vánočku je v plném proudu, zapojte se!

Svaz pekařů a cukrářů v ČR uspořádal soutěž pro všechny sedmáky, osmáky a deváťáky ZŠ. Úkol zní jasně: upéct vánočku a pochlubit se s ní světu. Můžete se zapojit až do 18. prosince. Nepromarněte šanci vyhrát poukaz na nákup sportovního vybavení! Všichni žáci 7.–9. tříd základních škol, zbystřete! Staňte se na chvilku pekařem a k tomu získejte možnost vyhrát parádní cenu! Zapojte se do soutěže pořádané Svazem pekařů a cukrářů v ČR, jejíž zadání se točí, jak jinak, kolem pečení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy