Kulimajda je jednoduchá hustá staročeská polévka, která se vařila z čerstvých hub, brambor a cibule. Je zahuštěná moukou rozšlehanou ve smetaně. Velmi chutná je například z muchomůrky růžovky.
Ingredience:
300 g | muchomůrky růžovky |
300 g | brambor |
200 g | smetany na vaření |
1 l | vody (vývar z kostí je lepší) |
1 ks | cibule |
1 lžíce | hladké mouky |
máslo | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
pažitka nebo petrželka na ozdobu |
Postup:
- Očištěné růžovky nakrájíme na plátky.
- Na másle necháme zesklovatět cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody, 5 minut podusíme.
- Dolijeme zbytek vody, přidáme nakrájené brambory, vaříme, až brambory změknou.
- Polévku zahustíme smetanou na vaření, ve které jsme rozkvedlali mouku, krátce povaříme.
- Na talíři posypeme nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Text i foto: D. Marounek