Polévka z brambor, podmáslí a dalších surovin. Vařila se v mnoha obměnách. Tento recept je z Vysočiny. Neplést s valašskou nebo slováckou kyselicí, kde je základem kysané zelí.
Ingredience:
300 g | brambor |
1 l | vody |
1/2 l | podmáslí |
2-3 ks | vejce |
hladká mouka | |
libeček | |
máslo | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
mladý kopr na ozdobu |
Postup:
- Brambory nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín, nakrájený libeček, vaříme do měkka
- Z másla a hladké mouky, připravíme jíšku
- Když jsou brambory měkké, zahustíme polévku jíškou, vlijeme podmáslí, mícháme, až se polévka provaří, podle chuti polévku přisolíme, opepříme, případně přikyselíme octem
- Vejce se do polévky buď rozmíchala, nebo přidala na čtvrtky vařená
- Polévku nalijeme do talířů přidáme čtvrtky vajec, ozdobíme kopečkem kysané smetany a mladým koprem, podáváme.
Příprava jíšky viz článek: Zahušťování pokrmů