REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kulajda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jihočeská smetanová polévka s houbami a ztracenými vejci.


Ingredience:
4 ksvelké brambory
4 ksvajíček
2 dlmléka
1 dlsmetany
2 lžíčkycukru
2 lžícecitronové šťávy
1 lžícenakládaných nebo hrst sušených, případně čerstvých hub
1 lžícemásla
1 lžícehladké mouky
hrst kopru
kmín
voda
sůl
kopr na ozdobení

Postup:

1. Čerstvé nebo sušené a předem namočené sušené houby uvaříme ve slané vodě s trochou kmínu (nakládané houby nevaříme)
2. Omyté brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky, ty vložíme do hrnce, zalijeme osolenou vodou a dáme vařit
3. V mléce rozmícháme mouku a směs přilijeme k bramborám v okamžiku, kdy nejsou ještě úplně měkké
4. Přidáme máslo a za stálého míchání vaříme asi 5 minut
5. Do polévky přimícháme smetanu, citrónovou šťávu, nasekaný kopr a cukr, dle chuti osolíme
6. Nakonec rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky, 3 minuty vaříme na mírném plameni a dalších pár minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj 7. Do každého talíře dáme něco hub, přilijeme polévku, zdobíme čerstvým posekaným koprem a po jednom ztraceném vejci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy