Tato polévka zahuštěná chlebovým kváskem se vařila v Krkonoších, Pokrkonoší i na Šumavě. Má mnoho obměn, základem jsou však většinou houby a chlebový kvásek. Chceme-li polévku uvařit, musíme nejprve založit kvásek ze žitné mouky a to 3 dny předem!
Ingredience:
250 g | čerstvých hub (nebo 25 g sušených) |
250 g | brambor |
250 g | kvásku |
1,5 l | vody |
2 ks | vejce |
máslo | |
pepř | |
sůl | |
Na kvásek: | |
4 lžíce | žitné mouky |
2 dl | vlažné vody |
1/2 ks | nastrouhané cibule |
Postup:
1. Kvásek rozmícháme v 1,5 l vlažné vody, přidáme nakrájené čerstvé houby (nebo předem namočené sušené), nakrájené brambory, osolíme, okmínuje
2. Vaříme tak dlouho, až brambory změknou, přibližně tedy 20 minut
3. Na másle umícháme míchaná vejce
4. Polévku případně dochutíme octem, někdy se přidávala i smetana, rozlijeme ji do talířů, přidáme kopeček míchaných vajec a podáváme.
Založení kvásku:
Ve 2 dl vlažné vody rozmícháme 4 lžíce žitné mouky, přidáme 1/
2 nastrouhané cibule, přikryjeme a necháme na teplém místě 3 dny kvásek vzejít.
Kvásek se dá koupit v některých pekařstvích.