REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krkonošské kyselo III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato polévka zahuštěná chlebovým kváskem se vařila v Krkonoších, Pokrkonoší i na Šumavě. Má mnoho obměn, základem jsou však většinou houby a chlebový kvásek. Chceme-li polévku uvařit, musíme nejprve založit kvásek ze žitné mouky a to 3 dny předem!


Ingredience:
250 gčerstvých hub (nebo 25 g sušených)
250 gbrambor
250 gkvásku
1,5 lvody
2 ksvejce
máslo
pepř
sůl
Na kvásek:
4 lžícežitné mouky
2 dlvlažné vody
1/2 ksnastrouhané cibule

Postup:

1. Kvásek rozmícháme v 1,5 l vlažné vody, přidáme nakrájené čerstvé houby (nebo předem namočené sušené), nakrájené brambory, osolíme, okmínuje
2. Vaříme tak dlouho, až brambory změknou, přibližně tedy 20 minut
3. Na másle umícháme míchaná vejce
4. Polévku případně dochutíme octem, někdy se přidávala i smetana, rozlijeme ji do talířů, přidáme kopeček míchaných vajec a podáváme.

Založení kvásku:
Ve 2 dl vlažné vody rozmícháme 4 lžíce žitné mouky, přidáme 1/
2 nastrouhané cibule, přikryjeme a necháme na teplém místě 3 dny kvásek vzejít.

Doporučení:

Kvásek se dá koupit v některých pekařstvích.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy